logo

 Onderzoek         Contact  FAQ

Hoe ontstaat de suiker in groene planten?

Sacharose wordt van nature via fotosynthese geproduceerd in groene planten. Zonne-energie wordt opgenomen met hulp van de chlorofyl in het blad van groene planten. Vervolgens komt er zuurstof vrij.

Achtergrondinformatie

sacharoseUit water en koolstofdioxide (uit de lucht) kan suiker worden gemaakt (n H2O + n CO2 -> Cn(H2O)n + n O2). Het is de manier voor de plant om energie op te slaan. Suikerbiet en suikerriet zijn gewassen die via fotosynthese sacharose opslaan. Suikerbiet en suikerriet worden in het najaar geoogst. Ze bevatten gemiddeld 17% sacharose. Sacharose (suiker) bestaat uit een verbinding van koolstofdioxide en water. De structuurformule van sacharose is C12H22O11.

Nieuwsbrief: suiker in perspectief

sip42

Kinderen is het thema van ‘Suiker in Perspectief’ editie 42. De eerste 1000 dagen van een kind zijn bepalend voor de rest van zijn leven, vertelt prof. dr. Tessa Roseboom. ‘Er is geen gemakkelijke oplossing om de groenteconsumptie van kinderen te verhogen’, aldus onderzoeker Vera van Stokkom (Msc). ‘Maar kindervoorkeuren zijn te veranderen.’ Lees ook de interviews met onder andere dr. ir. Astrid Postma-Smeets over de Schijf van Vijf die jonge kinderen weinig speelruimte biedt en met prof.dr. Cor van Loveren: ‘Ik vind het opvallend dat mondgezondheid bij kinderen in de afgelopen jaren niet beter is geworden.’

Nieuwe Infokicks: informatieve filmpjes over suiker

Maakt suiker nu dik of niet? Is suiker verslavend? En waarom zit er eigenlijk suiker in voedingsmiddelen? Om uitleg en antwoord te geven op dergelijke vragen heeft Kenniscentrum suiker & voeding in samenwerking met wetenschappers op dit gebied een vijftal informatieve filmpjes gemaakt.

Bekijk alle infokicks

Informatiemap

informatiemapBent u diëtist, voedingskundige intermediair of beleidsmaker? Dan biedt de informatiemap van Kenniscentrum suiker & voeding u achtergrondgegevens zoals samenvattingen van wetenschappelijke literatuur, verschillende position papers en factsheets. Abonnees ontvangen enkele keren per jaar een update van (delen van) de inhoud.

Vraag gratis aan

deel deze pagina