logo

 Onderzoek         Contact  FAQ

Wat is het verschil tussen ‘van nature aanwezige’, ‘toegevoegde’ en ‘vrije’ suikers?

De verschillende suikers die er zijn (glucose, fructose, sacharose, maltose en lactose) kunnen onder de term ‘van nature aanwezige’, ‘toegevoegde’ en/of ‘vrije’ suikers vallen. Het gaat puur om een indeling. Want het lichaam ziet geen verschil tussen van nature aanwezige, toegevoegde of vrije suikers. Ze zijn qua structuur identiek, ze worden daarom op dezelfde wijze door het lichaam verwerkt.

Van nature aanwezige suikers: de mono- en disachariden die van nature voorkomen in onbewerkte producten zoals groente, fruit en zuivel. Voorbeelden: de suikers in fruit, vruchtensappen, groente en (ongezoete) zuivelproducten.

Toegevoegde suikers: alle mono- en disachariden bedoeld die door consument, kok of industrie worden toegevoegd aan de voeding. Voorbeelden: suiker in de koffie/thee, suikers in frisdrank, koekjes, taart, vanillevla etc.

Vrije suikers: alle monosachariden en disachariden die toegevoegd zijn door de producent, kok of consument en suikers die van nature aanwezig zijn in honing, siropen, vruchtensappen en vruchtenconcentraat. Van nature aanwezige suikers in fruit, groente en zuivel vallen hier niet onder.

Nieuwsbrief: suiker in perspectief

sip42

Kinderen is het thema van ‘Suiker in Perspectief’ editie 42. De eerste 1000 dagen van een kind zijn bepalend voor de rest van zijn leven, vertelt prof. dr. Tessa Roseboom. ‘Er is geen gemakkelijke oplossing om de groenteconsumptie van kinderen te verhogen’, aldus onderzoeker Vera van Stokkom (Msc). ‘Maar kindervoorkeuren zijn te veranderen.’ Lees ook de interviews met onder andere dr. ir. Astrid Postma-Smeets over de Schijf van Vijf die jonge kinderen weinig speelruimte biedt en met prof.dr. Cor van Loveren: ‘Ik vind het opvallend dat mondgezondheid bij kinderen in de afgelopen jaren niet beter is geworden.’

Nieuwe Infokicks: informatieve filmpjes over suiker

Maakt suiker nu dik of niet? Is suiker verslavend? En waarom zit er eigenlijk suiker in voedingsmiddelen? Om uitleg en antwoord te geven op dergelijke vragen heeft Kenniscentrum suiker & voeding in samenwerking met wetenschappers op dit gebied een vijftal informatieve filmpjes gemaakt.

Bekijk alle infokicks

Informatiemap

informatiemapBent u diëtist, voedingskundige intermediair of beleidsmaker? Dan biedt de informatiemap van Kenniscentrum suiker & voeding u achtergrondgegevens zoals samenvattingen van wetenschappelijke literatuur, verschillende position papers en factsheets. Abonnees ontvangen enkele keren per jaar een update van (delen van) de inhoud.

Vraag gratis aan

deel deze pagina