logo KSV groot transparant

 Onderzoek         Contact  FAQ

Wat is het verschil tussen ‘van nature aanwezige’, ‘toegevoegde’ en ‘vrije’ suikers?

De verschillende suikers die er zijn (glucose, fructose, sacharose, maltose en lactose) kunnen onder de term ‘van nature aanwezige’, ‘toegevoegde’ en/of ‘vrije’ suikers vallen. Het gaat puur om een indeling. Want het lichaam ziet geen verschil tussen van nature aanwezige, toegevoegde of vrije suikers. Ze zijn qua structuur identiek, ze worden daarom op dezelfde wijze door het lichaam verwerkt.

Van nature aanwezige suikers: de mono- en disachariden die van nature voorkomen in onbewerkte producten zoals groente, fruit en zuivel. Voorbeelden: de suikers in fruit, vruchtensappen, groente en (ongezoete) zuivelproducten.

Toegevoegde suikers: alle mono- en disachariden bedoeld die door consument, kok of industrie worden toegevoegd aan de voeding. Voorbeelden: suiker in de koffie/thee, suikers in frisdrank, koekjes, taart, vanillevla etc.

Vrije suikers: alle monosachariden en disachariden die toegevoegd zijn door de producent, kok of consument en suikers die van nature aanwezig zijn in honing, siropen, vruchtensappen en vruchtenconcentraat. Van nature aanwezige suikers in fruit, groente en zuivel vallen hier niet onder.

Informatiemap nu digitaal beschikbaar!

informatiemapBent u diëtist, voedingskundige intermediair of beleidsmaker? Dan biedt de informatiemap van Kenniscentrum suiker & voeding u achtergrondgegevens zoals samenvattingen van wetenschappelijke literatuur, verschillende position papers en factsheets. Abonnees ontvangen enkele keren per jaar digitale updates van (delen van) de inhoud. Bekijk de complete informatiemap op www.suikerwetenschap.nl

 

Abonneer op updates

deel deze pagina