logo

 Onderzoek         Contact  FAQ

Hoe wordt tanderosie veroorzaakt?

Tanderosie wordt veroorzaakt door meerdere factoren, maar in alle gevallen zijn er zuren bij betrokken. Zuren uit de voeding (zoals frisdranken, vruchtensappen en fruit) of lichaamseigen zuren (zoals maagzuur bij braken of regurgiteren) zorgen voor gebitsslijtage. Daarbij spelen biologische factoren als 'speekselvloed' (hoeveelheid speeksel) en gedragsfactoren als poetsen met een harde tandenborstel of tandenknarsen een rol. Een combinatie van voorgenoemde factoren vergroot erosieve slijtage. Deze zuren tasten het tandglazuur aan. Suiker is dus niet betrokken bij tanderosie. Suiker kan wel zijn verwerkt in zure voedingsmiddelen, zoals frisdranken en limonadesiropen.

Meer informatie:
Ivoren Kruis

Nieuwsbrief: suiker in perspectief

sip42

Kinderen is het thema van ‘Suiker in Perspectief’ editie 42. De eerste 1000 dagen van een kind zijn bepalend voor de rest van zijn leven, vertelt prof. dr. Tessa Roseboom. ‘Er is geen gemakkelijke oplossing om de groenteconsumptie van kinderen te verhogen’, aldus onderzoeker Vera van Stokkom (Msc). ‘Maar kindervoorkeuren zijn te veranderen.’ Lees ook de interviews met onder andere dr. ir. Astrid Postma-Smeets over de Schijf van Vijf die jonge kinderen weinig speelruimte biedt en met prof.dr. Cor van Loveren: ‘Ik vind het opvallend dat mondgezondheid bij kinderen in de afgelopen jaren niet beter is geworden.’

Nieuwe Infokicks: informatieve filmpjes over suiker

Maakt suiker nu dik of niet? Is suiker verslavend? En waarom zit er eigenlijk suiker in voedingsmiddelen? Om uitleg en antwoord te geven op dergelijke vragen heeft Kenniscentrum suiker & voeding in samenwerking met wetenschappers op dit gebied een vijftal informatieve filmpjes gemaakt.

Bekijk alle infokicks

Informatiemap

informatiemapBent u diëtist, voedingskundige intermediair of beleidsmaker? Dan biedt de informatiemap van Kenniscentrum suiker & voeding u achtergrondgegevens zoals samenvattingen van wetenschappelijke literatuur, verschillende position papers en factsheets. Abonnees ontvangen enkele keren per jaar een update van (delen van) de inhoud.

Vraag gratis aan

deel deze pagina