logo kenniscentrumsuikerenvoeding 50jaar website

 Onderzoek         Contact  FAQ

Hoe wordt tanderosie veroorzaakt?

Tanderosie wordt veroorzaakt door meerdere factoren, maar in alle gevallen zijn er zuren bij betrokken. Zuren uit de voeding (zoals frisdranken, vruchtensappen en fruit) of lichaamseigen zuren (zoals maagzuur bij braken of regurgiteren) zorgen voor gebitsslijtage. Daarbij spelen biologische factoren als 'speekselvloed' (hoeveelheid speeksel) en gedragsfactoren als poetsen met een harde tandenborstel of tandenknarsen een rol. Een combinatie van voorgenoemde factoren vergroot erosieve slijtage. Deze zuren tasten het tandglazuur aan. Suiker is dus niet betrokken bij tanderosie. Suiker kan wel zijn verwerkt in zure voedingsmiddelen, zoals frisdranken en limonadesiropen.

Meer informatie:
Ivoren Kruis

Nieuwsbrief: suiker in perspectief

sip43-2

Hier de tweede editie van nummer 43 van ‘Suiker in perspectief’. Nieuw in dit nummer de resultaten van de lang verwachte vijfde Voedselconsumptiepeiling (2012-2016). Het opvallendste resultaat: Nederlanders eten iets gezonder. Maar hoe zit het met de consumptie van koolhydraten en suikers? Zijn we er meer of minder van gaan eten? Lees het antwoord op deze vragen in deze tweede editie! En verder nieuw in dit nummer zijn de reacties van drie diëtisten op de resultaten van de Voedselconsumptiepeiling en de publicatie van het Nationaal Preventieakkoord, dat staatsecretaris Paul Blokhuis op vrijdag 23 november ondertekende. Veel leesplezier.

Nieuwe Infokicks: informatieve filmpjes over suiker

Maakt suiker nu dik of niet? Is suiker verslavend? En waarom zit er eigenlijk suiker in voedingsmiddelen? Om uitleg en antwoord te geven op dergelijke vragen heeft Kenniscentrum suiker & voeding in samenwerking met wetenschappers op dit gebied een vijftal informatieve filmpjes gemaakt.

Bekijk alle infokicks

Informatiemap

informatiemapBent u diëtist, voedingskundige intermediair of beleidsmaker? Dan biedt de informatiemap van Kenniscentrum suiker & voeding u achtergrondgegevens zoals samenvattingen van wetenschappelijke literatuur, verschillende position papers en factsheets. Abonnees ontvangen enkele keren per jaar een update van (delen van) de inhoud.

Vraag gratis aan

deel deze pagina