logo

 Onderzoek         Contact  FAQ

Welke factoren hebben invloed op de conditie van ons gebit?

Bij het ontstaan maar ook bij het voorkómen van gebitsafwijkingen zijn het aantal eet- en drinkmomenten (koffie, thee en water zonder suiker uitgesloten), het gebruik van fluoridetandpasta en de frequentie en kwaliteit van het poetsen van grote invloed.

Aantal eet- en drinkmomenten: na een eet- of drinkmoment worden etensresten (in de vorm van fermenteerbare koolhydraten: suikers en zetmeel) door bacteriën in zuren omgezet.

Het gebruik van fluoridetandpasta: fluoride beschermt tanden en kiezen tegen de vorming van gaatjes.

Frequentie en kwaliteit van het tanden poetsen en de reiniging: goed tanden poetsen beperkt de invloed van zuurvorming op het gebit, en goede reiniging tussen tanden en kiezen met tandfloss, tandenstokers of ragers helpt de vorming van tandplaque tegen te gaan.

Meer informatie:
Ivoren Kruis

Nieuwsbrief: suiker in perspectief

sip42

Kinderen is het thema van ‘Suiker in Perspectief’ editie 42. De eerste 1000 dagen van een kind zijn bepalend voor de rest van zijn leven, vertelt prof. dr. Tessa Roseboom. ‘Er is geen gemakkelijke oplossing om de groenteconsumptie van kinderen te verhogen’, aldus onderzoeker Vera van Stokkom (Msc). ‘Maar kindervoorkeuren zijn te veranderen.’ Lees ook de interviews met onder andere dr. ir. Astrid Postma-Smeets over de Schijf van Vijf die jonge kinderen weinig speelruimte biedt en met prof.dr. Cor van Loveren: ‘Ik vind het opvallend dat mondgezondheid bij kinderen in de afgelopen jaren niet beter is geworden.’

Nieuwe Infokicks: informatieve filmpjes over suiker

Maakt suiker nu dik of niet? Is suiker verslavend? En waarom zit er eigenlijk suiker in voedingsmiddelen? Om uitleg en antwoord te geven op dergelijke vragen heeft Kenniscentrum suiker & voeding in samenwerking met wetenschappers op dit gebied een vijftal informatieve filmpjes gemaakt.

Bekijk alle infokicks

Informatiemap

informatiemapBent u diëtist, voedingskundige intermediair of beleidsmaker? Dan biedt de informatiemap van Kenniscentrum suiker & voeding u achtergrondgegevens zoals samenvattingen van wetenschappelijke literatuur, verschillende position papers en factsheets. Abonnees ontvangen enkele keren per jaar een update van (delen van) de inhoud.

Vraag gratis aan

deel deze pagina