logo kenniscentrumsuikerenvoeding 50jaar website

 Onderzoek         Contact  FAQ

Zijn koolhydraten een belangrijke brandstof voor de hersenen?

Ja, glucose is de belangrijkste brandstof voor de hersenen. De Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (EFSA) schat dat vanaf 1 jaar en ouder 130 gram glucose per dag voor de hersenen nodig heeft. De glucoseniveaus in het bloed worden (door middel van de hormonen insuline en glucagon) strikt gereguleerd. Zowel te hoge (hyperglykemie) als te lage bloedglucoseniveaus (hypoglykemie) geven problemen, iets waar vooral mensen met diabetes last van kunnen krijgen.

Meer informatie:
Nederlandse Diabetes Federatie. Voedingsrichtlijn diabetes 2015.

European Food Safety Authority (EFSA). Scientific Opinion on Dietary Reference Values for carbohydrates and dietary fibre (2010).

Nieuwe Infokicks: informatieve filmpjes over suiker

Maakt suiker nu dik of niet? Is suiker verslavend? En waarom zit er eigenlijk suiker in voedingsmiddelen? Om uitleg en antwoord te geven op dergelijke vragen heeft Kenniscentrum suiker & voeding in samenwerking met wetenschappers op dit gebied een vijftal informatieve filmpjes gemaakt.

Bekijk alle infokicks

Informatiemap

informatiemapBent u diƫtist, voedingskundige intermediair of beleidsmaker? Dan biedt de informatiemap van Kenniscentrum suiker & voeding u achtergrondgegevens zoals samenvattingen van wetenschappelijke literatuur, verschillende position papers en factsheets. Abonnees ontvangen enkele keren per jaar een update van (delen van) de inhoud.

Vraag gratis aan

deel deze pagina