logo kenniscentrumsuikerenvoeding 50jaar website

 Onderzoek         Contact  FAQ

Past suiker in een duurzaam voedingspatroon?

Ja, een matige suikerinname past in een duurzaam voedingspatroon. Drewnowski en collega’s vergeleken de totale uitstoot van broeikasgassen van verschillende groepen voedingsmiddelen (in totaal 483 voedingsmiddelen verdeeld over 5 categorieën). Hiervoor werden de voedingsmiddelen op twee manieren vergeleken: de uitstoot van broeikasgassen per 100 gram en per 100 kilocalorieën. Hierbij is de gehele levenscyclus meegenomen: teelt, verwerking, transport, verpakking en opslag. De groep zoete producten (inclusief frisdranken) had de laagste uitstoot van broeikasgassen per 100 kilocalorieën en kwam op de tweede plaats bij de vergelijking per 100 gram. Maar voedingsmiddelen die geassocieerd waren met een lage uitstoot van broeikasgassen hadden ook een relatief lage nutriëntwaarde. Daarom dient er ook naar de nutriëntdichtheid van voedingsmiddelen gekeken te worden, bijvoorbeeld door de nutriëntdichtheid te relateren aan energiedichtheid. Tot dusver is er nog geen consensus wat de meest geschikte functionele eenheid is om voedingsmiddelen te rangschikken op het gebied van duurzaamheid.

Meer informatie:

Drewnowski, A. et al. Energy and nutrient density of foods in relation to their carbon footprint. Am J Clin Nutr 101, 184–91 (2014).

Van Doorena, C., Doumaa, A., Aikingb, H. & Vellingab, P. Proposing a Novel Index Reflecting Both Climate Impact and Nutritional Impact of Food Products. Elsevier 131, 389–398 (2016)

Informatiemap nu digitaal beschikbaar!

informatiemapBent u diëtist, voedingskundige intermediair of beleidsmaker? Dan biedt de informatiemap van Kenniscentrum suiker & voeding u achtergrondgegevens zoals samenvattingen van wetenschappelijke literatuur, verschillende position papers en factsheets. Abonnees ontvangen enkele keren per jaar digitale updates van (delen van) de inhoud. Bekijk de complete informatiemap op www.suikerwetenschap.nl

 

Abonneer op updates

deel deze pagina