logo KSV groot transparant

 Onderzoek         Contact  FAQ

Wat bedoelt men met de term ‘verborgen suikers’?

Met verborgen suikers bedoelt men over het algemeen de suikers aanwezig in voedingsmid­delen waarvan men niet verwacht dat er suikers aan zijn toegevoegd. Aan veel voedingsmiddelen worden suikers niet (alleen) als zoetmaker toegevoegd maar (ook) als functioneel ingrediënt. Het antwoord op de vraag waarom er verschillende benamingen voor suikers op het etiket staan is simpel: fabrikanten zijn verplicht om de wettelijke of gebruikelijke benaming te vermelden van de verschillende soorten suikers. Ze mogen dus niet alle suikers in de ingrediëntendeclaratie zomaar onder de noemer suiker scharen. Wie de totale hoeveelheid suikers in een voedingsmiddel wil weten, kijkt naar de voedingswaardedeclaratie.

Meer informatie:
Europees Parlement en de Raad. Verordening (EU) Nr. 1169/2011. (2011).

 

Informatiemap nu digitaal beschikbaar!

informatiemapBent u diëtist, voedingskundige intermediair of beleidsmaker? Dan biedt de informatiemap van Kenniscentrum suiker & voeding u achtergrondgegevens zoals samenvattingen van wetenschappelijke literatuur, verschillende position papers en factsheets. Abonnees ontvangen enkele keren per jaar digitale updates van (delen van) de inhoud. Bekijk de complete informatiemap op www.suikerwetenschap.nl

 

Abonneer op updates

deel deze pagina