logo kenniscentrumsuikerenvoeding 50jaar website

 Onderzoek         Contact  FAQ

Verandert de voorkeur voor zoet door de jaren heen?

Ja. De voorkeur voor zoet bij kinderen is het hoogst, maar neemt af tijdens adolescentie, tot de voorkeur voor gematigd zoet bereikt is op volwassen leeftijd. Dit blijkt uit verschillende onderzoeken. Uit de literatuur blijkt verder dat er een algemene smaakvermindering optreedt bij ouderen, die een hogere herkenningsdrempel voor alle basissmaken hebben. Dit komt mogelijk door een vertraging in de vervanging van oude smaakreceptorcellen door nieuwe cellen. Hierdoor hebben ouderen (60-75 jaar) een hoger niveau van optimale zoetheid dan jongeren (19-33 jaar).

Meer informatie:
Mojet, J., Heidema, J. & Christ-Hazelhof, E. Taste perception with age: generic or specific losses in supra-threshold intensities of five taste qualities? Chem. Senses 28, 397–413 (2003).

Mojet, J., Christ-Hazelhof, E. & Heidema, J. Taste perception with age: pleasantness and its relationships with threshold sensitivity and supra-threshold intensity of five taste qualities. Food Qual. Prefer. 16, 413–423 (2005).

De Jong, N., De Graaf, C. & Van Staveren, W. a. Effect of sucrose in breakfast items on pleasantness and food intake in the elderly. Physiol. Behav. 60, 1453–62 (1996).

Nieuwsbrief: suiker in perspectief

sip43-2

Hier de tweede editie van nummer 43 van ‘Suiker in perspectief’. Nieuw in dit nummer de resultaten van de lang verwachte vijfde Voedselconsumptiepeiling (2012-2016). Het opvallendste resultaat: Nederlanders eten iets gezonder. Maar hoe zit het met de consumptie van koolhydraten en suikers? Zijn we er meer of minder van gaan eten? Lees het antwoord op deze vragen in deze tweede editie! En verder nieuw in dit nummer zijn de reacties van drie diëtisten op de resultaten van de Voedselconsumptiepeiling en de publicatie van het Nationaal Preventieakkoord, dat staatsecretaris Paul Blokhuis op vrijdag 23 november ondertekende. Veel leesplezier.

Nieuwe Infokicks: informatieve filmpjes over suiker

Maakt suiker nu dik of niet? Is suiker verslavend? En waarom zit er eigenlijk suiker in voedingsmiddelen? Om uitleg en antwoord te geven op dergelijke vragen heeft Kenniscentrum suiker & voeding in samenwerking met wetenschappers op dit gebied een vijftal informatieve filmpjes gemaakt.

Bekijk alle infokicks

Informatiemap

informatiemapBent u diëtist, voedingskundige intermediair of beleidsmaker? Dan biedt de informatiemap van Kenniscentrum suiker & voeding u achtergrondgegevens zoals samenvattingen van wetenschappelijke literatuur, verschillende position papers en factsheets. Abonnees ontvangen enkele keren per jaar een update van (delen van) de inhoud.

Vraag gratis aan

deel deze pagina