logo kenniscentrumsuikerenvoeding 50jaar website

 Onderzoek         Contact  FAQ

Verandert de voorkeur voor zoet door de jaren heen?

Ja. De voorkeur voor zoet bij kinderen is het hoogst, maar neemt af tijdens adolescentie, tot de voorkeur voor gematigd zoet bereikt is op volwassen leeftijd. Dit blijkt uit verschillende onderzoeken. Uit de literatuur blijkt verder dat er een algemene smaakvermindering optreedt bij ouderen, die een hogere herkenningsdrempel voor alle basissmaken hebben. Dit komt mogelijk door een vertraging in de vervanging van oude smaakreceptorcellen door nieuwe cellen. Hierdoor hebben ouderen (60-75 jaar) een hoger niveau van optimale zoetheid dan jongeren (19-33 jaar).

Meer informatie:
Mojet, J., Heidema, J. & Christ-Hazelhof, E. Taste perception with age: generic or specific losses in supra-threshold intensities of five taste qualities? Chem. Senses 28, 397–413 (2003).

Mojet, J., Christ-Hazelhof, E. & Heidema, J. Taste perception with age: pleasantness and its relationships with threshold sensitivity and supra-threshold intensity of five taste qualities. Food Qual. Prefer. 16, 413–423 (2005).

De Jong, N., De Graaf, C. & Van Staveren, W. a. Effect of sucrose in breakfast items on pleasantness and food intake in the elderly. Physiol. Behav. 60, 1453–62 (1996).

Informatiemap

informatiemapBent u diëtist, voedingskundige intermediair of beleidsmaker? Dan biedt de informatiemap van Kenniscentrum suiker & voeding u achtergrondgegevens zoals samenvattingen van wetenschappelijke literatuur, verschillende position papers en factsheets. Abonnees ontvangen enkele keren per jaar een update van (delen van) de inhoud.

Vraag gratis aan

deel deze pagina