logo

 Onderzoek         Contact  FAQ

Hoe wordt sensorisch onderzoek gedaan?

Bij sensorisch onderzoek wordt er bepaald welke kenmerken men via één of meerdere zintuigen (zien, proeven, ruiken, horen en voelen) kan toekennen aan bepaalde producten. Een testpanel beoordeelt dan één, of een reeks producten op bepaalde eigenschappen die voor het onderzoek interessant zijn. Er zijn veel verschillende vormen van sensorisch onderzoek. Een manier waarin je sensorisch onderzoek kunt onderverdelen is in analytisch (of productgericht) en hedonisch (van het Grieks: hèdonè, ‘genot’) onderzoek. Bij analytisch onderzoek wordt er gevraagd een product te analyseren op sensorische eigenschappen, terwijl het bij hedonisch onderzoek gaat om de voorkeur en acceptatie van het product. Daarnaast bestaat er binnen sensorisch onderzoek een verschil tussen discriminatief en beschrijvend onderzoek. Discriminatief onderzoek heeft als doel de verschillen in sensorische eigenschappen tussen producten te bepalen. Bij beschrijvend onderzoek wil men een beeld krijgen van de sensorische eigenschappen van één of meerdere producten, zonder ze te vergelijken met andere producten.

Lees de details in:
Brinkman, J., Proeven van succes: sensorisch onderzoek: technieken, procedures en toepassingen. Keesing Noordervliet (2006). 

Nieuwsbrief: suiker in perspectief

sip42

Kinderen is het thema van ‘Suiker in Perspectief’ editie 42. De eerste 1000 dagen van een kind zijn bepalend voor de rest van zijn leven, vertelt prof. dr. Tessa Roseboom. ‘Er is geen gemakkelijke oplossing om de groenteconsumptie van kinderen te verhogen’, aldus onderzoeker Vera van Stokkom (Msc). ‘Maar kindervoorkeuren zijn te veranderen.’ Lees ook de interviews met onder andere dr. ir. Astrid Postma-Smeets over de Schijf van Vijf die jonge kinderen weinig speelruimte biedt en met prof.dr. Cor van Loveren: ‘Ik vind het opvallend dat mondgezondheid bij kinderen in de afgelopen jaren niet beter is geworden.’

Nieuwe Infokicks: informatieve filmpjes over suiker

Maakt suiker nu dik of niet? Is suiker verslavend? En waarom zit er eigenlijk suiker in voedingsmiddelen? Om uitleg en antwoord te geven op dergelijke vragen heeft Kenniscentrum suiker & voeding in samenwerking met wetenschappers op dit gebied een vijftal informatieve filmpjes gemaakt.

Bekijk alle infokicks

Informatiemap

informatiemapBent u diëtist, voedingskundige intermediair of beleidsmaker? Dan biedt de informatiemap van Kenniscentrum suiker & voeding u achtergrondgegevens zoals samenvattingen van wetenschappelijke literatuur, verschillende position papers en factsheets. Abonnees ontvangen enkele keren per jaar een update van (delen van) de inhoud.

Vraag gratis aan

deel deze pagina