logo kenniscentrumsuikerenvoeding 50jaar website

 Onderzoek         Contact  FAQ

Welke stoffen nemen we waar als zoet?

Niet alleen suikers worden in de mond waargenomen als zoet, maar ook verschillende andere stoffen. Zo smaken intensieve en extensieve zoetstoffen als sacharine en xylitol, maar ook rechtsdraaiende aminozuren en sommige eiwitten (zoals thaumatine) zoet. 

Meer informatie:
Yarmolinsky, D. a, Zuker, C. S. & Ryba, N. J. P. Common sense about taste: from mammals to insects. Cell 139, 234–44 (2009).Li, X. et al. Human receptors for sweet and umami taste. PNAS 99, 4692–6 (2002).

Xu, H. et al. Different functional roles of T1R subunits in the heteromeric taste receptors. PNAS 101, 14258–63 (2004).

Informatiemap nu digitaal beschikbaar!

informatiemapBent u diëtist, voedingskundige intermediair of beleidsmaker? Dan biedt de informatiemap van Kenniscentrum suiker & voeding u achtergrondgegevens zoals samenvattingen van wetenschappelijke literatuur, verschillende position papers en factsheets. Abonnees ontvangen enkele keren per jaar digitale updates van (delen van) de inhoud. Bekijk de complete informatiemap op www.suikerwetenschap.nl

 

Abonneer op updates

deel deze pagina