logo kenniscentrumsuikerenvoeding 50jaar website

 Onderzoek         Contact  FAQ

Waar neem je zoet waar in de mond?

Zoet neem je overal in de mond waar. De zogenaamde smaakreceptorcellen die de basissmaken waarnemen, bevinden zich op zowel de voorkant, zijkant als achterkant van de tong. Voorheen dacht men dat je zoet alleen waarnam op de voorkant van de tong. De labelled-line theorie gaat er vanuit gaat dat je elke basissmaak (i.e. zoet, zout, zuur, bitter en umami) overal op de tong kan waarnemen. Voor iedere basissmaak bestaat er een specifieke smaakreceptorcel. Een zoetreceptorcel kan bijvoorbeeld alleen zoet waarnemen, maar niet zout, zuur, bitter of umami. Smaakknoppen op alle plekken op de tong bevatten namelijk elk type smaakreceptorcel. Deze theorie vervangt daarmee de verouderde tongue map theorie, die veronderstelde dat elke basissmaak op een ander plek op de tong wordt waargenomen.

figuur1-smaakreceptorcellen
Figuur 1. Elke smaakknop bevat 50-100 smaakreceptorcellen, die specifiek zijn voor één basissmaak.

Meer informatie:
Chandrashekar, J., Hoon, M. a, Ryba, N. J. P. & Zuker, C. S. The receptors and cells for mammalian taste. Nature 444, 288–94 (2006).

Yarmolinsky, D. a, Zuker, C. S. & Ryba, N. J. P. Common sense about taste: from mammals to insects. Cell 139, 234–44 (2009).Li, X. et al. Human receptors for sweet and umami taste. PNAS 99, 4692–6 (2002).

Nieuwsbrief: suiker in perspectief

sip43-2

Hier de tweede editie van nummer 43 van ‘Suiker in perspectief’. Nieuw in dit nummer de resultaten van de lang verwachte vijfde Voedselconsumptiepeiling (2012-2016). Het opvallendste resultaat: Nederlanders eten iets gezonder. Maar hoe zit het met de consumptie van koolhydraten en suikers? Zijn we er meer of minder van gaan eten? Lees het antwoord op deze vragen in deze tweede editie! En verder nieuw in dit nummer zijn de reacties van drie diëtisten op de resultaten van de Voedselconsumptiepeiling en de publicatie van het Nationaal Preventieakkoord, dat staatsecretaris Paul Blokhuis op vrijdag 23 november ondertekende. Veel leesplezier.

Nieuwe Infokicks: informatieve filmpjes over suiker

Maakt suiker nu dik of niet? Is suiker verslavend? En waarom zit er eigenlijk suiker in voedingsmiddelen? Om uitleg en antwoord te geven op dergelijke vragen heeft Kenniscentrum suiker & voeding in samenwerking met wetenschappers op dit gebied een vijftal informatieve filmpjes gemaakt.

Bekijk alle infokicks

Informatiemap

informatiemapBent u diëtist, voedingskundige intermediair of beleidsmaker? Dan biedt de informatiemap van Kenniscentrum suiker & voeding u achtergrondgegevens zoals samenvattingen van wetenschappelijke literatuur, verschillende position papers en factsheets. Abonnees ontvangen enkele keren per jaar een update van (delen van) de inhoud.

Vraag gratis aan

deel deze pagina