logo KSV groot transparant

 Onderzoek         Contact  FAQ

Wat is de zoetkracht van verschillende zoetstoffen?

De zoetkracht van andere zoete stoffen wordt vergeleken met de zoetkracht van sacharose (gouden standaard), die een waarde heeft van 1. Fructose bijvoorbeeld, is met een zoetkracht van 1.2-1.8 zoeter dan sacharose. Extensieve zoetstoffen (oftewel polyolen) zijn afgeleid van suikers en zijn meestal minder zoet dan sacharose. Intensieve zoetstoffen daarentegen, zijn vele malen zoeter en hebben ten opzichte van sacharose vaak een bittere of metaalachtige bijsmaak.

Tabel 1. Zoetkracht van verschillende suikers, extensieve en intensieve zoetstoffen ten opzichte van sacharose.

Tabel1-Zoetkracht-van-verschillende-suikers

*De calorische waarde van aspartaam in het eindproduct is verwaarloosbaar, vanwege de lage hoeveelheid die nodig is om de gewenste zoetheid te bereiken.

Meer informatie:
Ashurst, P. R. Chemistry and technology of soft drinks and fruit juices. (Blackwell Publishing Ltd, 2005).

Informatiemap nu digitaal beschikbaar!

informatiemapBent u diĆ«tist, voedingskundige intermediair of beleidsmaker? Dan biedt de informatiemap van Kenniscentrum suiker & voeding u achtergrondgegevens zoals samenvattingen van wetenschappelijke literatuur, verschillende position papers en factsheets. Abonnees ontvangen enkele keren per jaar digitale updates van (delen van) de inhoud. Bekijk de complete informatiemap op www.suikerwetenschap.nl

 

Abonneer op updates

deel deze pagina