logo kenniscentrumsuikerenvoeding 50jaar website

 Onderzoek         Contact  FAQ

Wat is de zoetkracht van verschillende zoetstoffen?

De zoetkracht van andere zoete stoffen wordt vergeleken met de zoetkracht van sacharose (gouden standaard), die een waarde heeft van 1. Fructose bijvoorbeeld, is met een zoetkracht van 1.2-1.8 zoeter dan sacharose. Extensieve zoetstoffen (oftewel polyolen) zijn afgeleid van suikers en zijn meestal minder zoet dan sacharose. Intensieve zoetstoffen daarentegen, zijn vele malen zoeter en hebben ten opzichte van sacharose vaak een bittere of metaalachtige bijsmaak.

Tabel 1. Zoetkracht van verschillende suikers, extensieve en intensieve zoetstoffen ten opzichte van sacharose.

Tabel1-Zoetkracht-van-verschillende-suikers

*De calorische waarde van aspartaam in het eindproduct is verwaarloosbaar, vanwege de lage hoeveelheid die nodig is om de gewenste zoetheid te bereiken.

Meer informatie:
Ashurst, P. R. Chemistry and technology of soft drinks and fruit juices. (Blackwell Publishing Ltd, 2005).

Nieuwsbrief: suiker in perspectief

sip43-2

Hier de tweede editie van nummer 43 van ‘Suiker in perspectief’. Nieuw in dit nummer de resultaten van de lang verwachte vijfde Voedselconsumptiepeiling (2012-2016). Het opvallendste resultaat: Nederlanders eten iets gezonder. Maar hoe zit het met de consumptie van koolhydraten en suikers? Zijn we er meer of minder van gaan eten? Lees het antwoord op deze vragen in deze tweede editie! En verder nieuw in dit nummer zijn de reacties van drie diëtisten op de resultaten van de Voedselconsumptiepeiling en de publicatie van het Nationaal Preventieakkoord, dat staatsecretaris Paul Blokhuis op vrijdag 23 november ondertekende. Veel leesplezier.

Nieuwe Infokicks: informatieve filmpjes over suiker

Maakt suiker nu dik of niet? Is suiker verslavend? En waarom zit er eigenlijk suiker in voedingsmiddelen? Om uitleg en antwoord te geven op dergelijke vragen heeft Kenniscentrum suiker & voeding in samenwerking met wetenschappers op dit gebied een vijftal informatieve filmpjes gemaakt.

Bekijk alle infokicks

Informatiemap

informatiemapBent u diëtist, voedingskundige intermediair of beleidsmaker? Dan biedt de informatiemap van Kenniscentrum suiker & voeding u achtergrondgegevens zoals samenvattingen van wetenschappelijke literatuur, verschillende position papers en factsheets. Abonnees ontvangen enkele keren per jaar een update van (delen van) de inhoud.

Vraag gratis aan

deel deze pagina