logo kenniscentrumsuikerenvoeding 50jaar website

 Onderzoek         Contact  FAQ

Kun je wennen aan zoet?

Ja. Zo laat onderzoek zien dat baby’s die de eerste zes maanden bijgevoed waren met een sacharose-oplossing, een hogere voorkeur voor zoet hadden dan baby’s die niet bijgevoed waren. Bij kinderen is het ook bekend dat na herhaalde blootstelling de waardering voor een zoete smaak stijgt. Dit geldt niet alleen voor een zoete smaak, maar ook voor bijvoorbeeld zout, bitter en voedingsmiddelen als groente, fruit en kaas. De voorkeur voor zoet neemt af met de leeftijd. Zo hebben kinderen een hogere voorkeur voor zoet dan volwassenen.

Figuur8-Percentage-proefpersonen

Figuur 8. Percentage proefpersonen die de verschillende concentraties sacharose kozen als meest gewaardeerd toen ze 11-15 jaar oud waren en toen ze volwassen waren. Volwassenen lijken ook te kunnen wennen aan nieuwe smaken, maar dit geldt niet voor bekende smaken. Herhaalde blootstelling aan een thee met optimale zoetheid leidt bijvoorbeeld tot verveling bij volwassenen, zo blijkt uit een onderzoek. 

Meer informatie:
Schwartz, C., Issanchou, S. & Nicklaus, S. Developmental changes in the acceptance of the five basic tastes in the first year of life. Br. J. Nutr. 102, 1375–85 (2009).

Liem, D. G. & de Graaf, C. Sweet and sour preferences in young children and adults: role of repeated exposure. Physiol. Behav. 83, 421–9 (2004).

Chung, S.-J. & Vickers, Z. Long-term acceptability and choice of teas differing in sweetness. Food Qual. Prefer. 18, 963–974 (2007).

Nieuwsbrief: suiker in perspectief

sip43-2

Hier de tweede editie van nummer 43 van ‘Suiker in perspectief’. Nieuw in dit nummer de resultaten van de lang verwachte vijfde Voedselconsumptiepeiling (2012-2016). Het opvallendste resultaat: Nederlanders eten iets gezonder. Maar hoe zit het met de consumptie van koolhydraten en suikers? Zijn we er meer of minder van gaan eten? Lees het antwoord op deze vragen in deze tweede editie! En verder nieuw in dit nummer zijn de reacties van drie diëtisten op de resultaten van de Voedselconsumptiepeiling en de publicatie van het Nationaal Preventieakkoord, dat staatsecretaris Paul Blokhuis op vrijdag 23 november ondertekende. Veel leesplezier.

Nieuwe Infokicks: informatieve filmpjes over suiker

Maakt suiker nu dik of niet? Is suiker verslavend? En waarom zit er eigenlijk suiker in voedingsmiddelen? Om uitleg en antwoord te geven op dergelijke vragen heeft Kenniscentrum suiker & voeding in samenwerking met wetenschappers op dit gebied een vijftal informatieve filmpjes gemaakt.

Bekijk alle infokicks

Informatiemap

informatiemapBent u diëtist, voedingskundige intermediair of beleidsmaker? Dan biedt de informatiemap van Kenniscentrum suiker & voeding u achtergrondgegevens zoals samenvattingen van wetenschappelijke literatuur, verschillende position papers en factsheets. Abonnees ontvangen enkele keren per jaar een update van (delen van) de inhoud.

Vraag gratis aan

deel deze pagina