logo

 Onderzoek         Contact  FAQ

Hoe wordt zoet waargenomen in de hersenen?

Bij de waarneming van zoet in de mond door de zoetreceptoren, gaat er een signaal vanuit de zenuwcellen in je mond naar het gebied in de hersenen dat verantwoordelijk is voor de waarneming van smaak, namelijk de primaire smaakcortex. Dit is een klein gebied gelegen aan de zijkant van de hersenen onder het voorhoofd. Vanuit de primaire smaakcortex worden vervolgens signalen geprojecteerd naar de secundaire smaakcortex, die geassocieerd is met smaakbeloning.

Meer informatie:
Yamamoto, T. Brain mechanisms of sweetness and palatability of sugars. Nutr. Rev. 61, 5–9 (2003).

Frank, G. K. W. et al. Sucrose activates human taste pathways differently from artificial sweetener. Neuroimage 39, 1559–69 (2008).

Nieuwsbrief: suiker in perspectief

sip42

Kinderen is het thema van ‘Suiker in Perspectief’ editie 42. De eerste 1000 dagen van een kind zijn bepalend voor de rest van zijn leven, vertelt prof. dr. Tessa Roseboom. ‘Er is geen gemakkelijke oplossing om de groenteconsumptie van kinderen te verhogen’, aldus onderzoeker Vera van Stokkom (Msc). ‘Maar kindervoorkeuren zijn te veranderen.’ Lees ook de interviews met onder andere dr. ir. Astrid Postma-Smeets over de Schijf van Vijf die jonge kinderen weinig speelruimte biedt en met prof.dr. Cor van Loveren: ‘Ik vind het opvallend dat mondgezondheid bij kinderen in de afgelopen jaren niet beter is geworden.’

Nieuwe Infokicks: informatieve filmpjes over suiker

Maakt suiker nu dik of niet? Is suiker verslavend? En waarom zit er eigenlijk suiker in voedingsmiddelen? Om uitleg en antwoord te geven op dergelijke vragen heeft Kenniscentrum suiker & voeding in samenwerking met wetenschappers op dit gebied een vijftal informatieve filmpjes gemaakt.

Bekijk alle infokicks

Informatiemap

informatiemapBent u diëtist, voedingskundige intermediair of beleidsmaker? Dan biedt de informatiemap van Kenniscentrum suiker & voeding u achtergrondgegevens zoals samenvattingen van wetenschappelijke literatuur, verschillende position papers en factsheets. Abonnees ontvangen enkele keren per jaar een update van (delen van) de inhoud.

Vraag gratis aan

deel deze pagina