logo kenniscentrumsuikerenvoeding 50jaar website

 Onderzoek         Contact  FAQ

Hoe wordt zoet waargenomen in de hersenen?

Bij de waarneming van zoet in de mond door de zoetreceptoren, gaat er een signaal vanuit de zenuwcellen in je mond naar het gebied in de hersenen dat verantwoordelijk is voor de waarneming van smaak, namelijk de primaire smaakcortex. Dit is een klein gebied gelegen aan de zijkant van de hersenen onder het voorhoofd. Vanuit de primaire smaakcortex worden vervolgens signalen geprojecteerd naar de secundaire smaakcortex, die geassocieerd is met smaakbeloning.

Meer informatie:
Yamamoto, T. Brain mechanisms of sweetness and palatability of sugars. Nutr. Rev. 61, 5–9 (2003).

Frank, G. K. W. et al. Sucrose activates human taste pathways differently from artificial sweetener. Neuroimage 39, 1559–69 (2008).

Nieuwsbrief: suiker in perspectief

sip43-2

Hier de tweede editie van nummer 43 van ‘Suiker in perspectief’. Nieuw in dit nummer de resultaten van de lang verwachte vijfde Voedselconsumptiepeiling (2012-2016). Het opvallendste resultaat: Nederlanders eten iets gezonder. Maar hoe zit het met de consumptie van koolhydraten en suikers? Zijn we er meer of minder van gaan eten? Lees het antwoord op deze vragen in deze tweede editie! En verder nieuw in dit nummer zijn de reacties van drie diëtisten op de resultaten van de Voedselconsumptiepeiling en de publicatie van het Nationaal Preventieakkoord, dat staatsecretaris Paul Blokhuis op vrijdag 23 november ondertekende. Veel leesplezier.

Nieuwe Infokicks: informatieve filmpjes over suiker

Maakt suiker nu dik of niet? Is suiker verslavend? En waarom zit er eigenlijk suiker in voedingsmiddelen? Om uitleg en antwoord te geven op dergelijke vragen heeft Kenniscentrum suiker & voeding in samenwerking met wetenschappers op dit gebied een vijftal informatieve filmpjes gemaakt.

Bekijk alle infokicks

Informatiemap

informatiemapBent u diëtist, voedingskundige intermediair of beleidsmaker? Dan biedt de informatiemap van Kenniscentrum suiker & voeding u achtergrondgegevens zoals samenvattingen van wetenschappelijke literatuur, verschillende position papers en factsheets. Abonnees ontvangen enkele keren per jaar een update van (delen van) de inhoud.

Vraag gratis aan

deel deze pagina