logo

 Onderzoek         Contact  FAQ

Is de voorkeur voor zoet bij een zogenaamde ‘zoetekauw’ aangeleerd?

De voorkeur voor zoet verschilt per persoon en is van vele factoren afhankelijk, zoals leeftijd, geslacht, zoetperceptie en -voorkeur, culturele overtuiging en ervaring. De voorkeur voor zoet is dus niet alleen maar het resultaat van aangeleerd gedrag. Over het algemeen wennen kinderen aan een bepaalde smaak of voedingsmiddel door ‘herhaalde blootstelling’. Zo is aangetoond dat de voorkeur voor zoet bij hen omhoog gaat bij herhaalde blootstelling aan een zoete limonade. Dit fenomeen geldt niet alleen voor een smaak zoet, maar ook voor andere basissmaken als zuur en bitter, en voedingsmiddelen zoals fruit en kaas. De voorkeur voor zoet is lager bij adolescenten en nog lager bij volwassenen, in vergelijking met de voorkeur voor zoet bij kinderen.  

Lees de deatils in:
Reed, D.R., McDaniel, A.H. The human sweet tooth. BMC Oral Health 6(Suppl I):S17 (2006).

Nieuwsbrief: suiker in perspectief

sip42

Kinderen is het thema van ‘Suiker in Perspectief’ editie 42. De eerste 1000 dagen van een kind zijn bepalend voor de rest van zijn leven, vertelt prof. dr. Tessa Roseboom. ‘Er is geen gemakkelijke oplossing om de groenteconsumptie van kinderen te verhogen’, aldus onderzoeker Vera van Stokkom (Msc). ‘Maar kindervoorkeuren zijn te veranderen.’ Lees ook de interviews met onder andere dr. ir. Astrid Postma-Smeets over de Schijf van Vijf die jonge kinderen weinig speelruimte biedt en met prof.dr. Cor van Loveren: ‘Ik vind het opvallend dat mondgezondheid bij kinderen in de afgelopen jaren niet beter is geworden.’

Nieuwe Infokicks: informatieve filmpjes over suiker

Maakt suiker nu dik of niet? Is suiker verslavend? En waarom zit er eigenlijk suiker in voedingsmiddelen? Om uitleg en antwoord te geven op dergelijke vragen heeft Kenniscentrum suiker & voeding in samenwerking met wetenschappers op dit gebied een vijftal informatieve filmpjes gemaakt.

Bekijk alle infokicks

Informatiemap

informatiemapBent u diëtist, voedingskundige intermediair of beleidsmaker? Dan biedt de informatiemap van Kenniscentrum suiker & voeding u achtergrondgegevens zoals samenvattingen van wetenschappelijke literatuur, verschillende position papers en factsheets. Abonnees ontvangen enkele keren per jaar een update van (delen van) de inhoud.

Vraag gratis aan

deel deze pagina