logo KSV groot transparant

 Onderzoek         Contact  FAQ

In hoeverre spelen de hersenen een rol bij verslaving?

De hersenen spelen een grote rol bij verslaving. Elke drug heeft een specifieke invloed en werking op de hersenen via verschillende neurotransmittersystemen, maar allemaal hebben ze invloed op dopamine. Dopamine is een neurotransmitter die betrokken is bij verschillende functies in de hersenen, waaronder de aansturing van de ervaring van genot en blijdschap vanuit het beloningscentrum. Onder meer door het gebruik van drugs wordt er in de hersenen meer dopamine afgegeven. Dit geeft drugsgebruikers een goed gevoel. Verslaafd zijn aan een stof staat echter niet gelijk aan dopamine-afgifte, maar wordt gekenmerkt door toxische effecten en/of structurele veranderingen op receptorniveau in de hersenen.

Achtergrondinformatie

In tegenstelling tot suiker veroorzaken verslavende stoffen aanzienlijke structurele veranderingen in het deel van de hersenen dat betrokken is bij verslaving; het meso-corticale en meso-limbische systeem. Door voortdurende blootstelling aan een verslavende stof kan daardoor een verhoogde sensitisatie van de receptoren optreden, waardoor men gevoeliger wordt voor de stof en hevige verlangens (hunkering) naar de stof ontstaan. Daarnaast ontstaat tolerantie voor de stof; het aantal receptoren neemt af, waardoor steeds meer van de stof nodig is om hetzelfde effect te bereiken. De lichamelijke afhankelijkheid kenmerkt zich door onthoudingsverschijnselen wanneer de inname lager is of stopt.

Lees de details in:

National Institute on Drug Abuse. Drug Abuse & Addiction. http://www.drugabuse.gov/

Hersenstichting Nederland. https://www.hersenstichting.nl/

De Vries, T. J. & Shippenberg, T. S. Neural Systems Underlying Opiate Addiction. J Neurosci. 22, 3321–3325 (2002).

Vandershuren, L. & Kalivas, P. Alterations in dopaminergic and glutamatergic transmission in the induction and expression of behavioral sensitization: a critical review of preclinical studies. Psychopharmacology. 151, 99–120 (2000).

Informatiemap nu digitaal beschikbaar!

informatiemapBent u diëtist, voedingskundige intermediair of beleidsmaker? Dan biedt de informatiemap van Kenniscentrum suiker & voeding u achtergrondgegevens zoals samenvattingen van wetenschappelijke literatuur, verschillende position papers en factsheets. Abonnees ontvangen enkele keren per jaar digitale updates van (delen van) de inhoud. Bekijk de complete informatiemap op www.suikerwetenschap.nl

 

Abonneer op updates

deel deze pagina