logo

 Onderzoek         Contact  FAQ

Wat zeggen de onafhankelijke instellingen over suiker & verslaving?

Er is geen enkele onafhankelijke wetenschappelijke instelling die suiker als verslavende stof classificeert. 

Achtergrondinformatie

NeuroFAST (The integrated neurobiology of food intake, addiction and stress) is een multidisciplinair project met de klinische en biologische expertise van dertien verschillende partners in zeven EU-landen. Het project – gefinancierd door de Europese Unie – heeft als doel om hersenmechanismen in relatie tot eetgedrag, verslaving en stress te onderzoeken. In februari 2013 kwamen de onderzoekers bij elkaar om over voeding en verslaving te discussiëren. Dit leidde tot een consensusverklaring waarbij de onderzoekers tot de volgende conclusies kwamen:

  • Op basis van de huidige wetenschappelijke onderzoeken kan niet geconcludeerd worden dat een voedingsstof via specifieke neurobiologische mechanismen verantwoordelijk is voor overeten en het ontstaan van obesitas.
  • Er is geen bewijs dat een specifieke voedingsstof, ingrediënt of additief tot verslaving van een stof leidt. Hierbij is cafeïne de enige uitzondering, die in potentie verslavend kan zijn. In dit verband beschouwt men alcohol niet als een voedingsstof.
  • Verslavend (over)eten is  niet te vergelijken met verslaving veroorzaakt door stoffen die via specifieke mechanismen verslavend werken zoals nicotine, cocaïne, opioïden, en cannabidoïden.
  • Verslavingsachtig eetgedrag kan, in uitzonderlijke gevallen, veroorzaakt worden door een genetische mutatie waarbij  een groter hongergevoel en minder verzadiging optreedt.

Lees de details in:

http://www.neurofast.eu/digitalAssets/1455/1455240_consensus.pdf

Hebebrand, J. et al. “Eating addiction”, rather than “food addiction”, better captures addictive-like eating behavior. Neurosci. Biobehav. Rev. 47, 295–306 (2014).

Nieuwsbrief: suiker in perspectief

sip42

Kinderen is het thema van ‘Suiker in Perspectief’ editie 42. De eerste 1000 dagen van een kind zijn bepalend voor de rest van zijn leven, vertelt prof. dr. Tessa Roseboom. ‘Er is geen gemakkelijke oplossing om de groenteconsumptie van kinderen te verhogen’, aldus onderzoeker Vera van Stokkom (Msc). ‘Maar kindervoorkeuren zijn te veranderen.’ Lees ook de interviews met onder andere dr. ir. Astrid Postma-Smeets over de Schijf van Vijf die jonge kinderen weinig speelruimte biedt en met prof.dr. Cor van Loveren: ‘Ik vind het opvallend dat mondgezondheid bij kinderen in de afgelopen jaren niet beter is geworden.’

Nieuwe Infokicks: informatieve filmpjes over suiker

Maakt suiker nu dik of niet? Is suiker verslavend? En waarom zit er eigenlijk suiker in voedingsmiddelen? Om uitleg en antwoord te geven op dergelijke vragen heeft Kenniscentrum suiker & voeding in samenwerking met wetenschappers op dit gebied een vijftal informatieve filmpjes gemaakt.

Bekijk alle infokicks

Informatiemap

informatiemapBent u diëtist, voedingskundige intermediair of beleidsmaker? Dan biedt de informatiemap van Kenniscentrum suiker & voeding u achtergrondgegevens zoals samenvattingen van wetenschappelijke literatuur, verschillende position papers en factsheets. Abonnees ontvangen enkele keren per jaar een update van (delen van) de inhoud.

Vraag gratis aan

deel deze pagina