logo KSV groot transparant

 Onderzoek         Contact  FAQ

Wat zeggen de onafhankelijke instellingen over suiker & verslaving?

Er is geen enkele onafhankelijke wetenschappelijke instelling die suiker als verslavende stof classificeert. 

Achtergrondinformatie

NeuroFAST (The integrated neurobiology of food intake, addiction and stress) is een multidisciplinair project met de klinische en biologische expertise van dertien verschillende partners in zeven EU-landen. Het project – gefinancierd door de Europese Unie – heeft als doel om hersenmechanismen in relatie tot eetgedrag, verslaving en stress te onderzoeken. In februari 2013 kwamen de onderzoekers bij elkaar om over voeding en verslaving te discussiëren. Dit leidde tot een consensusverklaring waarbij de onderzoekers tot de volgende conclusies kwamen:

  • Op basis van de huidige wetenschappelijke onderzoeken kan niet geconcludeerd worden dat een voedingsstof via specifieke neurobiologische mechanismen verantwoordelijk is voor overeten en het ontstaan van obesitas.
  • Er is geen bewijs dat een specifieke voedingsstof, ingrediënt of additief tot verslaving van een stof leidt. Hierbij is cafeïne de enige uitzondering, die in potentie verslavend kan zijn. In dit verband beschouwt men alcohol niet als een voedingsstof.
  • Verslavend (over)eten is niet te vergelijken met verslaving veroorzaakt door stoffen die via specifieke mechanismen verslavend werken zoals nicotine, cocaïne, opioïden, en cannabidoïden.
  • Verslavingsachtig eetgedrag kan, in uitzonderlijke gevallen, veroorzaakt worden door een genetische mutatie waarbij een groter hongergevoel en minder verzadiging optreedt.

Lees de details in:

https://cordis.europa.eu/docs/results/245/245009/final1-consensus.pdf

Hebebrand, J. et al. “Eating addiction”, rather than “food addiction”, better captures addictive-like eating behavior. Neurosci. Biobehav. Rev. 47, 295–306 (2014).

Informatiemap nu digitaal beschikbaar!

informatiemapBent u diëtist, voedingskundige intermediair of beleidsmaker? Dan biedt de informatiemap van Kenniscentrum suiker & voeding u achtergrondgegevens zoals samenvattingen van wetenschappelijke literatuur, verschillende position papers en factsheets. Abonnees ontvangen enkele keren per jaar digitale updates van (delen van) de inhoud. Bekijk de complete informatiemap op www.suikerwetenschap.nl

 

Abonneer op updates

deel deze pagina