logo KSV groot transparant

 Onderzoek         Contact  FAQ

Is suiker verslavend?

Bij mensen bestaat suikerverslaving fysiologisch gezien niet. Het houden van en/of meer gericht zijn op zoete producten komt wel voor. Het gaat daarbij om gewoontegedrag dat is aangeleerd door conditionering van prikkels die met ‘houden van zoet’ te maken hebben, niet specifiek met suiker. Suiker is dus niet verslavend. 

Achtergrondinformatie

Er zijn geen aanwijzingen dat suiker bij mensen via neurobiologische mechanismen verslavend werkt. De voorkeur voor zoet en en de consumptie van suiker neemt juist af naarmate men ouder wordt, terwijl bij een verslaving tolerantie optreedt en steeds grotere hoeveelheden van de stof nodig zijn. Uit een onderzoek van Weingarten en Elson blijkt dat veel mensen weleens hevige verlangens ervaren naar bepaalde voedingsmiddelen. Vrouwen verlangen het vaakst naar chocolade, mannen naar pizza. Hevige verlangens naar alleen zoete smaak, zoals gezoete koolzuurhoudende frisdrank, wordt niet gerapporteerd. Ook is het ervaren van hevige verlangens naar bepaalde voedingsmiddelen niet geassocieerd met het onthouden ervan, zoals je zou verwachten bij een verslavende stof. De hunkering hangt wel samen met stemming (verveling, angst en/of ongelukkig voelen). De tijdstippen waarop men hevige verlangens naar voedingsmiddelen ervaart komen ook niet overeen met die van verslavende stoffen. Hevige verlangens naar nicotine van een roker, of alcohol van een alcoholverslaafde vinden vooral plaats in de ochtend. Dit past in het verslavingsmodel, en de bijbehorende ontwenningsverschijnselen na een relatief lange onthouding tijdens de nachtrust. Hevige verlangens naar voedingsmiddelen vinden echter vooral plaats aan het einde van de middag en het begin van de avond. Ook treden er geen onthoudingsverschijnselen op wanneer men geen of minder suiker eet.

Lees de details in:

Benton, D. The plausibility of sugar addiction and its role in obesity and eating disorders. Clin. Nutr. 29, 288–303 (2010).

Weingarten, H & Elston, D. Food cravings in a college population. Appetite. 17(3), 167–75 (1991).

Informatiemap nu digitaal beschikbaar!

informatiemapBent u diëtist, voedingskundige intermediair of beleidsmaker? Dan biedt de informatiemap van Kenniscentrum suiker & voeding u achtergrondgegevens zoals samenvattingen van wetenschappelijke literatuur, verschillende position papers en factsheets. Abonnees ontvangen enkele keren per jaar digitale updates van (delen van) de inhoud. Bekijk de complete informatiemap op www.suikerwetenschap.nl

 

Abonneer op updates

deel deze pagina