logo kenniscentrumsuikerenvoeding 50jaar website

 Onderzoek         Contact  FAQ

Hoeveel mensen in Nederland krijgen met een alcohol- of drugsprobleem te maken?

Bijna een op de vijf Nederlanders krijgt in zijn leven te maken met een alcohol- of drugsprobleem, in die zin dat ze ervan afhankelijk zijn of er te veel van gebruiken. (RIVM, 2014)

Achtergrondinformatie

In een Nederlandse studie van De Graaf et al. is de life-time prevalentie van misbruik en afhankelijkheid van alcohol of drugs onder 18 tot 64-jarigen geschat op 19,1%. Verslaving is daarmee, na angst- en stemmingsstoornissen, de meest voorkomende psychische aandoening. Van de mensen die in de verslavingszorg terechtkomen, komt 47 procent voor een alcoholprobleem, voor heroïne- en cannabisverslaving is dit respectievelijk 16 en 15 procent.

Lees de details in:

Suijkerbuijk et al. De kosteneffectiviteit van interventies gericht op verslaving aan alcohol en middelen - Een review van de literatuur. Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (2014)

De Graaf et al. De psychische gezondheid van de Nederlandse bevolking: Trimbos Instituut, 2010.

Informatiemap

informatiemapBent u diëtist, voedingskundige intermediair of beleidsmaker? Dan biedt de informatiemap van Kenniscentrum suiker & voeding u achtergrondgegevens zoals samenvattingen van wetenschappelijke literatuur, verschillende position papers en factsheets. Abonnees ontvangen enkele keren per jaar een update van (delen van) de inhoud.

Vraag gratis aan

deel deze pagina