logo kenniscentrumsuikerenvoeding 50jaar website

 Onderzoek         Contact  FAQ

Hoeveel mensen in Nederland krijgen met een alcohol- of drugsprobleem te maken?

Bijna een op de vijf Nederlanders krijgt in zijn leven te maken met een alcohol- of drugsprobleem, in die zin dat ze ervan afhankelijk zijn of er te veel van gebruiken. (RIVM, 2014)

Achtergrondinformatie

In een Nederlandse studie van De Graaf et al. is de life-time prevalentie van misbruik en afhankelijkheid van alcohol of drugs onder 18 tot 64-jarigen geschat op 19,1%. Verslaving is daarmee, na angst- en stemmingsstoornissen, de meest voorkomende psychische aandoening. Van de mensen die in de verslavingszorg terechtkomen, komt 47 procent voor een alcoholprobleem, voor heroïne- en cannabisverslaving is dit respectievelijk 16 en 15 procent.

Lees de details in:

Suijkerbuijk et al. De kosteneffectiviteit van interventies gericht op verslaving aan alcohol en middelen - Een review van de literatuur. Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (2014)

De Graaf et al. De psychische gezondheid van de Nederlandse bevolking: Trimbos Instituut, 2010.

Nieuwsbrief: suiker in perspectief

sip43-2

Hier de tweede editie van nummer 43 van ‘Suiker in perspectief’. Nieuw in dit nummer de resultaten van de lang verwachte vijfde Voedselconsumptiepeiling (2012-2016). Het opvallendste resultaat: Nederlanders eten iets gezonder. Maar hoe zit het met de consumptie van koolhydraten en suikers? Zijn we er meer of minder van gaan eten? Lees het antwoord op deze vragen in deze tweede editie! En verder nieuw in dit nummer zijn de reacties van drie diëtisten op de resultaten van de Voedselconsumptiepeiling en de publicatie van het Nationaal Preventieakkoord, dat staatsecretaris Paul Blokhuis op vrijdag 23 november ondertekende. Veel leesplezier.

Nieuwe Infokicks: informatieve filmpjes over suiker

Maakt suiker nu dik of niet? Is suiker verslavend? En waarom zit er eigenlijk suiker in voedingsmiddelen? Om uitleg en antwoord te geven op dergelijke vragen heeft Kenniscentrum suiker & voeding in samenwerking met wetenschappers op dit gebied een vijftal informatieve filmpjes gemaakt.

Bekijk alle infokicks

Informatiemap

informatiemapBent u diëtist, voedingskundige intermediair of beleidsmaker? Dan biedt de informatiemap van Kenniscentrum suiker & voeding u achtergrondgegevens zoals samenvattingen van wetenschappelijke literatuur, verschillende position papers en factsheets. Abonnees ontvangen enkele keren per jaar een update van (delen van) de inhoud.

Vraag gratis aan

deel deze pagina