logo kenniscentrumsuikerenvoeding 50jaar website

 Onderzoek         Contact  FAQ

Wanneer is de diagnose metabool syndroom?

Abdominale obesitas, hoge bloeddruk, een laag HDL-cholesterolgehalte, een verhoogd glucose- en/of trigyceridengehalte in het bloed zijn risicofactoren voor hart- en vaatziekten. Als bij iemand ten minste drie van deze vijf risicofactoren zijn vastgesteld is sprake van het metabool syndroom.

In het RIVM-project 'Nederland de Maat Genomen' zijn 4500 personen uit de algemene bevolking onderzocht (2009 en 2010). Daaruit blijkt dat in Nederland 60% van de mannen tussen de 30 en 70 jaar te zwaar (BMI >25) is. Bij 13% van hen is zelfs sprake van obesitas (BMI >30). Van de vrouwen in deze leeftijdsgroep is 44% te zwaar, bij 14% is sprake van obesitas. Abdominale obesitas komt voor bij 27% van de mannen (buikomvang >102 cm) en 39% van de vrouwen (buikomvang >88 cm). In de onderzochte leeftijdsgroep komt het metabool syndroom voor bij 34% van de mannen en 24% van de vrouwen. Mensen met het metabool syndroom hebben een 3-4 maal grotere kans op diabetes type 2 en een 2-3 maal grotere kans op hart- en vaatziekten.

Meer informatie:
RIVM. Nederland de Maat Genomen, 2009-2010. Monitoring van risicofactoren in de algemene bevolking. RIVM Rapport 260152001/2011

Zie ook onze position paper Metabool Syndroom (2013).

Nieuwsbrief: suiker in perspectief

sip43-2

Hier de tweede editie van nummer 43 van ‘Suiker in perspectief’. Nieuw in dit nummer de resultaten van de lang verwachte vijfde Voedselconsumptiepeiling (2012-2016). Het opvallendste resultaat: Nederlanders eten iets gezonder. Maar hoe zit het met de consumptie van koolhydraten en suikers? Zijn we er meer of minder van gaan eten? Lees het antwoord op deze vragen in deze tweede editie! En verder nieuw in dit nummer zijn de reacties van drie diëtisten op de resultaten van de Voedselconsumptiepeiling en de publicatie van het Nationaal Preventieakkoord, dat staatsecretaris Paul Blokhuis op vrijdag 23 november ondertekende. Veel leesplezier.

Nieuwe Infokicks: informatieve filmpjes over suiker

Maakt suiker nu dik of niet? Is suiker verslavend? En waarom zit er eigenlijk suiker in voedingsmiddelen? Om uitleg en antwoord te geven op dergelijke vragen heeft Kenniscentrum suiker & voeding in samenwerking met wetenschappers op dit gebied een vijftal informatieve filmpjes gemaakt.

Bekijk alle infokicks

Informatiemap

informatiemapBent u diëtist, voedingskundige intermediair of beleidsmaker? Dan biedt de informatiemap van Kenniscentrum suiker & voeding u achtergrondgegevens zoals samenvattingen van wetenschappelijke literatuur, verschillende position papers en factsheets. Abonnees ontvangen enkele keren per jaar een update van (delen van) de inhoud.

Vraag gratis aan

deel deze pagina