logo

 Onderzoek         Contact  FAQ

Hoe ontstaat het metabool syndroom?

Er is nog veel onduidelijkheid over het ontstaan van het metabool syndroom. In de etiologie van het syndroom wordt een centrale rol toebedeeld aan insulineresistentie. Over het algemeen ontstaan de symptomen door een combinatie van factoren, zoals een ongezond voedingspatroon en te weinig fysieke activiteit. Ook leeftijd en genetica spelen een rol.

Het lichaam heeft maar beperkte mogelijkheden om koolhydraten (in de vorm van glycogeen) op te slaan. Bij overmatige inname van koolhydraten ontstaat er een verhoogde aanmaak van (verzadigde) vetzuren in de lever als de opslagcapaciteit van glycogeen al is benut en er onvoldoende glucose door het lichaam wordt gebruikt. Dit kan leiden tot verhoogde triglyceridengehaltes in het bloed en tot stapeling van het abdominale vet. Te weinig bewegen werkt die situatie in de hand. Overgewicht (BMI >25), obesitas (BMI >30) en lichamelijke inactiviteit zijn vaak de oorzaak van het metabool syndroom.

Meer informatie:
Acheson KJ, Schutz Y, Bessard T, Anatharaman K, Flatt J-P, Jéquier E, Glycogen storage capacity and the novo lipogenesis during massive carbohydrate overfeeding in man. American Journal of Clinical Nutrition 48 (1988) 240-247

Zie ook onze position paper Metabool Syndroom (2013).

Nieuwsbrief: suiker in perspectief

sip42

Kinderen is het thema van ‘Suiker in Perspectief’ editie 42. De eerste 1000 dagen van een kind zijn bepalend voor de rest van zijn leven, vertelt prof. dr. Tessa Roseboom. ‘Er is geen gemakkelijke oplossing om de groenteconsumptie van kinderen te verhogen’, aldus onderzoeker Vera van Stokkom (Msc). ‘Maar kindervoorkeuren zijn te veranderen.’ Lees ook de interviews met onder andere dr. ir. Astrid Postma-Smeets over de Schijf van Vijf die jonge kinderen weinig speelruimte biedt en met prof.dr. Cor van Loveren: ‘Ik vind het opvallend dat mondgezondheid bij kinderen in de afgelopen jaren niet beter is geworden.’

Nieuwe Infokicks: informatieve filmpjes over suiker

Maakt suiker nu dik of niet? Is suiker verslavend? En waarom zit er eigenlijk suiker in voedingsmiddelen? Om uitleg en antwoord te geven op dergelijke vragen heeft Kenniscentrum suiker & voeding in samenwerking met wetenschappers op dit gebied een vijftal informatieve filmpjes gemaakt.

Bekijk alle infokicks

Informatiemap

informatiemapBent u diëtist, voedingskundige intermediair of beleidsmaker? Dan biedt de informatiemap van Kenniscentrum suiker & voeding u achtergrondgegevens zoals samenvattingen van wetenschappelijke literatuur, verschillende position papers en factsheets. Abonnees ontvangen enkele keren per jaar een update van (delen van) de inhoud.

Vraag gratis aan

deel deze pagina