logo KSV groot transparant

 Onderzoek         Contact  FAQ

Wat is het effect van fructose op het bloedglucosegehalte?

Glucose-inname zorgt voor een directe stijging van het bloedglucosegehalte. Fructose daarentegen zorgt voor een minder snelle stijging van de bloedglucoseconcentratie. Dit komt omdat fructose eerst in de lever moet worden omgezet in glucose.

Achtergrondinformatie

De consumptie van koolhydraten veroorzaakt een stijging van de glucoseconcentratie in het bloed, de zogenaamde postprandiale glykemische respons. De glykemische index (GI) geeft een inschatting voor de snelheid waarmee de glucoseconcentratie in het bloed stijgt na inname van koolhydraten. Glucose dient als referentie en heeft een GI van 100, sacharose (bestaande uit een molecuul fructose en een molecuul glucose) heeft een GI van 68. Fructose zorgt met een GI van 19 voor een langzame stijging van de bloedglucoseconcentratie. De Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (EFSA) is dan ook van mening dat producten waarin glucose of sacharose vervangen wordt door fructose gunstig kunnen zijn voor mensen met een verstoorde glucosetolerantie, zoals voor mensen met diabetes.

Lees de details in:

European Food Safety Authority. Scientific Opinion on the substantiation of health claims related to fructose and reduction of post-prandial glycaemic responses (ID 558) pursuant to Article 13(1) of Regulation (EC) No 1924/2006. 9, (2011).

Foster-Powell, K., Holt, S. H. A. & Brand-Miller, J. C. International table of glycemic index and glycemic load values: 2002. Am J Clin Nutr. 76, 5–56 (2002).

Informatiemap nu digitaal beschikbaar!

informatiemapBent u diëtist, voedingskundige intermediair of beleidsmaker? Dan biedt de informatiemap van Kenniscentrum suiker & voeding u achtergrondgegevens zoals samenvattingen van wetenschappelijke literatuur, verschillende position papers en factsheets. Abonnees ontvangen enkele keren per jaar digitale updates van (delen van) de inhoud. Bekijk de complete informatiemap op www.suikerwetenschap.nl

 

Abonneer op updates

deel deze pagina