logo

 Onderzoek         Contact  FAQ

Wat is het effect van fructose op het bloedglucosegehalte?

Glucose-inname zorgt voor een directe stijging van het bloedglucosegehalte. Fructose daarentegen zorgt voor een minder snelle stijging van de bloedglucoseconcentratie. Dit komt omdat fructose eerst in de lever moet worden omgezet in glucose.

Achtergrondinformatie

De consumptie van koolhydraten veroorzaakt een stijging van de glucoseconcentratie in het bloed, de zogenaamde postprandiale glykemische respons. De glykemische index (GI) geeft een inschatting voor de snelheid waarmee de glucoseconcentratie in het bloed stijgt na inname van koolhydraten. Glucose dient als referentie en heeft een GI van 100, sacharose (bestaande uit een molecuul fructose en een molecuul glucose) heeft een GI van 68. Fructose zorgt met een GI van 19 voor een langzame  stijging van de bloedglucoseconcentratie. De Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (EFSA) is dan ook van mening dat producten waarin glucose of sacharose vervangen wordt door fructose gunstig kunnen zijn voor mensen met een verstoorde glucosetolerantie, zoals voor mensen met diabetes.

Lees de details in:

European Food Safety Authority. Scientific Opinion on the substantiation of health claims related to fructose and reduction of post-prandial glycaemic responses (ID 558) pursuant to Article 13(1) of Regulation (EC) No 1924/2006. 9, (2011).

Foster-Powell, K., Holt, S. H. A. & Brand-Miller, J. C. International table of glycemic index and glycemic load values: 2002. Am J Clin Nutr. 76, 5–56 (2002).

Nieuwsbrief: suiker in perspectief

sip42

Kinderen is het thema van ‘Suiker in Perspectief’ editie 42. De eerste 1000 dagen van een kind zijn bepalend voor de rest van zijn leven, vertelt prof. dr. Tessa Roseboom. ‘Er is geen gemakkelijke oplossing om de groenteconsumptie van kinderen te verhogen’, aldus onderzoeker Vera van Stokkom (Msc). ‘Maar kindervoorkeuren zijn te veranderen.’ Lees ook de interviews met onder andere dr. ir. Astrid Postma-Smeets over de Schijf van Vijf die jonge kinderen weinig speelruimte biedt en met prof.dr. Cor van Loveren: ‘Ik vind het opvallend dat mondgezondheid bij kinderen in de afgelopen jaren niet beter is geworden.’

Nieuwe Infokicks: informatieve filmpjes over suiker

Maakt suiker nu dik of niet? Is suiker verslavend? En waarom zit er eigenlijk suiker in voedingsmiddelen? Om uitleg en antwoord te geven op dergelijke vragen heeft Kenniscentrum suiker & voeding in samenwerking met wetenschappers op dit gebied een vijftal informatieve filmpjes gemaakt.

Bekijk alle infokicks

Informatiemap

informatiemapBent u diëtist, voedingskundige intermediair of beleidsmaker? Dan biedt de informatiemap van Kenniscentrum suiker & voeding u achtergrondgegevens zoals samenvattingen van wetenschappelijke literatuur, verschillende position papers en factsheets. Abonnees ontvangen enkele keren per jaar een update van (delen van) de inhoud.

Vraag gratis aan

deel deze pagina