Welke producten bevatten fructose?
Fructose komt, net als glucose en sacharose (een disacharide bestaande uit glucose en fructose), van nature voor in honing, groente en fruit. De voedingsmiddelenindustrie gebruikt naast suiker ook glucose-fructose siroop (GFS) bij de productie van levensmiddelen en frisdranken. GFS is een vloeibare zoetstof bestaande uit verschillende suikers, voornamelijk glucose en fructose. Het fructosegehalte varieert tussen 5 en 50%. In Amerika wordt vooral High Fructose Corn Syrup (HFCS) gebruikt om producten te zoeten. HFCS is een suikerstroop gemaakt uit maïszetmeel. De meest gebruikte vormen zijn HFCS 42 en HFCS 55, deze bevatten respectievelijk 42 en 55% vrij fructose.
Tabel 1. Aantal gram fructose, glucose en sacharose per 100 gram onbewerkt/rauw product. *Onder invloed van toegevoegd voedingszuur in frisdrank kan in de loop van de tijd deel van de sacharose gesplitst worden in vrij fructose en vrij glucose.
Vrij fructose | Vrij glucose | Sacharose | |
Appel (met schil) | 5,6 | 1,4 | 3,3 |
Appelsap | 6,2 | 2,4 | 1,3 |
Banaan | 5,0 | 5,2 | 5,3 |
Frisdrank (regular, gemiddeld) | * | * | 10,1* |
Honing | 38,8 | 33,9 | 2,4 |
Nactarine (met schil) | 1 | 0,9 | 3,9 |
Paprika | 2,1 | 1,7 | 0 |
Peer (met schil) | 7,2 | 1,5 | 0,8 |
Sinaasappel | 2,2 | 2,1 | 3,4 |
Sinaasappel (vers) | 2,3 | 2,1 | 4,5 |
Tomaat | 1,6 | 1,3 | 0 |
Ui | 1,6 | 1,8 | 1,7 |
Wortelen | 1,9 | 1,6 | 0,7 |
Meer informatie:
RIVM – Nederlandse Voedingsstoffenbestand.
White, JS. Straight talk about high-fructose corn syrup: what it is and what it ain't. American Journal of Clinical Nutrition. 88(6):1716S-1721S. (2008).