logo

 Onderzoek         Contact  FAQ

Welke producten bevatten fructose?

Fructose komt, net als glucose en sacharose (een disacharide bestaande uit glucose en fructose), van nature voor in honing, groente en fruit. De voedingsmiddelenindustrie gebruikt naast suiker ook glucose-fructose siroop (GFS) bij de productie van levensmiddelen en frisdranken. GFS is een vloeibare zoetstof bestaande uit verschillende suikers, voornamelijk glucose en fructose. Het fructosegehalte varieert tussen 5 en 50%. In Amerika wordt vooral High Fructose Corn Syrup (HFSC) gebruikt om producten te zoeten. HFSC is een suikerstroop gemaakt uit maïszetmeel. De meest gebruikte vormen zijn HFSC 42 en HFSC 55, deze bevatten respectievelijk 42 en 55% vrij fructose.

Tabel 1. Aantal gram fructose, glucose en sacharose per 100 gram onbewerkt/rauw product. *Onder invloed van toegevoegd voedingszuur in frisdrank kan in de loop van de tijd deel van de sacharose gesplitst worden in vrij fructose en vrij glucose.

  Vrij fructose Vrij glucose Sacharose
Appel (met schil) 5,6 1,4 3,3
Appelsap 6,2 2,4 1,3
Banaan 5,0 5,2 5,3
Frisdrank (regular, gemiddeld) * * 10,1*
Honing 38,8 33,9 2,4
Nactarine (met schil) 1 0,9 3,9
Paprika 2,1 1,7 0
Peer (met schil) 7,2 1,5 0,8
Sinaasappel 2,2 2,1 3,4
Sinaasappel (vers) 2,3 2,1 4,5
Tomaat 1,6 1,3 0
Ui 1,6 1,8 1,7
Wortelen 1,9 1,6 0,7

Meer informatie:
RIVM – Nederlandse Voedingsstoffenbestand.

Technical University of Denmark - Danish Food Composition Databank.

White, JS. Straight talk about high-fructose corn syrup: what it is and what it ain't. American Journal of Clinical Nutrition. 88(6):1716S-1721S. (2008).

Nieuwsbrief: suiker in perspectief

sip42

Kinderen is het thema van ‘Suiker in Perspectief’ editie 42. De eerste 1000 dagen van een kind zijn bepalend voor de rest van zijn leven, vertelt prof. dr. Tessa Roseboom. ‘Er is geen gemakkelijke oplossing om de groenteconsumptie van kinderen te verhogen’, aldus onderzoeker Vera van Stokkom (Msc). ‘Maar kindervoorkeuren zijn te veranderen.’ Lees ook de interviews met onder andere dr. ir. Astrid Postma-Smeets over de Schijf van Vijf die jonge kinderen weinig speelruimte biedt en met prof.dr. Cor van Loveren: ‘Ik vind het opvallend dat mondgezondheid bij kinderen in de afgelopen jaren niet beter is geworden.’

Nieuwe Infokicks: informatieve filmpjes over suiker

Maakt suiker nu dik of niet? Is suiker verslavend? En waarom zit er eigenlijk suiker in voedingsmiddelen? Om uitleg en antwoord te geven op dergelijke vragen heeft Kenniscentrum suiker & voeding in samenwerking met wetenschappers op dit gebied een vijftal informatieve filmpjes gemaakt.

Bekijk alle infokicks

Informatiemap

informatiemapBent u diëtist, voedingskundige intermediair of beleidsmaker? Dan biedt de informatiemap van Kenniscentrum suiker & voeding u achtergrondgegevens zoals samenvattingen van wetenschappelijke literatuur, verschillende position papers en factsheets. Abonnees ontvangen enkele keren per jaar een update van (delen van) de inhoud.

Vraag gratis aan

deel deze pagina