logo kenniscentrumsuikerenvoeding 50jaar website

 Onderzoek         Contact  FAQ

Welke producten bevatten fructose?

Fructose komt, net als glucose en sacharose (een disacharide bestaande uit glucose en fructose), van nature voor in honing, groente en fruit. De voedingsmiddelenindustrie gebruikt naast suiker ook glucose-fructose siroop (GFS) bij de productie van levensmiddelen en frisdranken. GFS is een vloeibare zoetstof bestaande uit verschillende suikers, voornamelijk glucose en fructose. Het fructosegehalte varieert tussen 5 en 50%. In Amerika wordt vooral High Fructose Corn Syrup (HFSC) gebruikt om producten te zoeten. HFSC is een suikerstroop gemaakt uit maïszetmeel. De meest gebruikte vormen zijn HFSC 42 en HFSC 55, deze bevatten respectievelijk 42 en 55% vrij fructose.

Tabel 1. Aantal gram fructose, glucose en sacharose per 100 gram onbewerkt/rauw product. *Onder invloed van toegevoegd voedingszuur in frisdrank kan in de loop van de tijd deel van de sacharose gesplitst worden in vrij fructose en vrij glucose.

  Vrij fructose Vrij glucose Sacharose
Appel (met schil) 5,6 1,4 3,3
Appelsap 6,2 2,4 1,3
Banaan 5,0 5,2 5,3
Frisdrank (regular, gemiddeld) * * 10,1*
Honing 38,8 33,9 2,4
Nactarine (met schil) 1 0,9 3,9
Paprika 2,1 1,7 0
Peer (met schil) 7,2 1,5 0,8
Sinaasappel 2,2 2,1 3,4
Sinaasappel (vers) 2,3 2,1 4,5
Tomaat 1,6 1,3 0
Ui 1,6 1,8 1,7
Wortelen 1,9 1,6 0,7

Meer informatie:
RIVM – Nederlandse Voedingsstoffenbestand.

White, JS. Straight talk about high-fructose corn syrup: what it is and what it ain't. American Journal of Clinical Nutrition. 88(6):1716S-1721S. (2008).

Informatiemap nu digitaal beschikbaar!

informatiemapBent u diëtist, voedingskundige intermediair of beleidsmaker? Dan biedt de informatiemap van Kenniscentrum suiker & voeding u achtergrondgegevens zoals samenvattingen van wetenschappelijke literatuur, verschillende position papers en factsheets. Abonnees ontvangen enkele keren per jaar digitale updates van (delen van) de inhoud. Bekijk de complete informatiemap op www.suikerwetenschap.nl

 

Abonneer op updates

deel deze pagina