logo kenniscentrumsuikerenvoeding 50jaar website

 Onderzoek         Contact  FAQ

Wat is fructose?

Fructose is een monosacharide en behoort net als alle suikers tot de koolhydraten. Andere namen van fructose zijn vruchtensuiker, fruitsuiker of l(a)evulose. Samen met de monosacharide glucose vormt fructose de disacharide sacharose. Glucose en fructose zijn isomeren, wat betekent dat ze een identieke chemische samenstelling hebben (C6H12O6). Glucose en fructose verschillen echter wel in structuurformules en hebben daarom verschillende eigenschappen. Eén van de eigenschappen waarin fructose zich onderscheidt is de zoetkracht. Omdat zoetkracht niet kan worden gemeten met een instrument, wordt de ‘relatieve zoetkracht’ gebruikt, waarbij sacharose (tafelsuiker) de referentie is met een waarde van 1. Glucose heeft een relatieve zoetkracht van 0,6 en is dus minder zoet dan sacharose. Fructose daarentegen heeft, afhankelijk van concentratie en temperatuur, een relatieve zoetkracht van 1,2-1,8 en is dus zoeter dan sacharose en meer dan twee keer zo zoet als glucose. Net als alle andere koolhydraten levert fructose 4 kilocalorieën per gram.

Meer informatie:
Ashurst, PR. Chemistry and Technology of Soft Drinks and Fruit Juices. Blackwell Publishing Ltd. (2005)

Nieuwsbrief: suiker in perspectief

sip43-2

Hier de tweede editie van nummer 43 van ‘Suiker in perspectief’. Nieuw in dit nummer de resultaten van de lang verwachte vijfde Voedselconsumptiepeiling (2012-2016). Het opvallendste resultaat: Nederlanders eten iets gezonder. Maar hoe zit het met de consumptie van koolhydraten en suikers? Zijn we er meer of minder van gaan eten? Lees het antwoord op deze vragen in deze tweede editie! En verder nieuw in dit nummer zijn de reacties van drie diëtisten op de resultaten van de Voedselconsumptiepeiling en de publicatie van het Nationaal Preventieakkoord, dat staatsecretaris Paul Blokhuis op vrijdag 23 november ondertekende. Veel leesplezier.

Nieuwe Infokicks: informatieve filmpjes over suiker

Maakt suiker nu dik of niet? Is suiker verslavend? En waarom zit er eigenlijk suiker in voedingsmiddelen? Om uitleg en antwoord te geven op dergelijke vragen heeft Kenniscentrum suiker & voeding in samenwerking met wetenschappers op dit gebied een vijftal informatieve filmpjes gemaakt.

Bekijk alle infokicks

Informatiemap

informatiemapBent u diëtist, voedingskundige intermediair of beleidsmaker? Dan biedt de informatiemap van Kenniscentrum suiker & voeding u achtergrondgegevens zoals samenvattingen van wetenschappelijke literatuur, verschillende position papers en factsheets. Abonnees ontvangen enkele keren per jaar een update van (delen van) de inhoud.

Vraag gratis aan

deel deze pagina