logo

 Onderzoek         Contact  FAQ

Wat is de inname van sacharose onder Nederlandse kinderen?

Jongens tussen de 7 en 18 jaar nemen 84-85 gram sacharose per dag in. Dit is 14-17 procent van hun dagelijkse energie-inname. De mediane inname voor meisjes van die leeftijd is 70-82 gram per dag en draagt voor 13-16 procent bij aan de energie-inname. De sacharose is van nature aanwezig (in bijvoorbeeld fruit en groente) en toegevoegd (uit bijvoorbeeld suikerbiet en suikerriet).

Mediane inname van sacharose in gram per dag (g/d) en gemiddelde energiepercentages (en%)

Leeftijd Jongens (g/d (en%)) Meisjes (g/d (en%))
7-8 jaar 84 (17) 78 (16)
9-13 jaar 85 (16) 82 (16)
14-18 jaar 85 (14) 70 (13)

Achtergrondinformatie

Sacharose (ofwel kristalsuiker/tafelsuiker) is een disacharide en bestaat uit een molecuul glucose en een molecuul fructose. Het wordt gewonnen uit suikerbiet of suikerriet, waar het van nature wordt opgeslagen als energiereserves voor de plant. Vervolgens kan de suiker worden toegevoegd aan de voeding. Ook zit suiker (sacharose) van nature in allerlei producten, zoals appels, wortelen en honing. Het lichaam maakt geen onderscheid tussen van nature aanwezige of toegevoegde suiker, beide worden afgebroken en omgezet tot glucose en op dezelfde manier verwerkt door het lichaam.

Nieuwsbrief: suiker in perspectief

sip42

Kinderen is het thema van ‘Suiker in Perspectief’ editie 42. De eerste 1000 dagen van een kind zijn bepalend voor de rest van zijn leven, vertelt prof. dr. Tessa Roseboom. ‘Er is geen gemakkelijke oplossing om de groenteconsumptie van kinderen te verhogen’, aldus onderzoeker Vera van Stokkom (Msc). ‘Maar kindervoorkeuren zijn te veranderen.’ Lees ook de interviews met onder andere dr. ir. Astrid Postma-Smeets over de Schijf van Vijf die jonge kinderen weinig speelruimte biedt en met prof.dr. Cor van Loveren: ‘Ik vind het opvallend dat mondgezondheid bij kinderen in de afgelopen jaren niet beter is geworden.’

Nieuwe Infokicks: informatieve filmpjes over suiker

Maakt suiker nu dik of niet? Is suiker verslavend? En waarom zit er eigenlijk suiker in voedingsmiddelen? Om uitleg en antwoord te geven op dergelijke vragen heeft Kenniscentrum suiker & voeding in samenwerking met wetenschappers op dit gebied een vijftal informatieve filmpjes gemaakt.

Bekijk alle infokicks

Informatiemap

informatiemapBent u diëtist, voedingskundige intermediair of beleidsmaker? Dan biedt de informatiemap van Kenniscentrum suiker & voeding u achtergrondgegevens zoals samenvattingen van wetenschappelijke literatuur, verschillende position papers en factsheets. Abonnees ontvangen enkele keren per jaar een update van (delen van) de inhoud.

Vraag gratis aan

deel deze pagina