logo KSV groot transparant

 Onderzoek         Contact  FAQ

Hoe vaak mogen kinderen op een dag iets eten?

Om tandcariës en tanderosie te voorkomen is het belangrijk het aantal eet- en drinkmomenten te beperken tot maximaal 7 per dag (3 hoofdmaaltijden: ontbijt, lunch, avondeten en maximaal 4 tussendoortjes). Belangrijke vuistregels: na eten of drinken minstens 2 uur niets meer nemen; één uur voor het tandenpoetsen geen zure producten eten of drinken en geen voeding of dranken na het laatste tandenpoetsen of mee naar bed nemen.

Achtergrondinformatie

Een constante belasting van verteerbare koolhydraten (zowel van nature aanwezige als toegevoegde suikers en zetmeel) zorgt voor een grotere kans op tandcariës. Onze totale suikerconsumptie heeft daar niet veel mee te maken en in de laatste decennia zijn we niet aanwijsbaar minder suiker gaan eten. De Nederlandse gebitten zijn sinds de jaren '70 sterk verbeterd. Het percentage kinderen met een cariësvrij gebit nam tussen 1980 en 2009 verder toe, maar de toename was in de latere jaren steeds minder groot. Het gebruik van fluoride(tandpasta), goede mondhygiëne en niet meer dan maximaal 7 eet- en drinkmomenten zorgen daarvoor. Het Basisadvies Voeding van het Ivoren Kruis is 3 hoofdmaaltijden: ontbijt, lunch, avondeten en maximaal 4 tussendoortjes per dag. Een goede vuistregel is: na eten of drinken minstens 2 uur niets meer nemen. Het advies is om één uur voor het tandenpoetsen geen zure producten te eten of te drinken. Ook geen producten waarop staat 'ongezoet' of 'zonder toegevoegde suikers', ze bevatten vaak wel suikers die van nature in het product (bijvoorbeeld fruit) zitten. Na het laatste tandenpoetsen niet meer eten of drinken. Water zonder prik, koffie, gewone thee zonder suiker en melk zijn niet cariogeen. Dit geldt ook voor producten volledig gezoet met suikervervangers (xylitol, sorbitol, mannitol, maltitol, sucralose, aspartaam, cyclamaat en andere).

De pauzehap en –drank, het vieruurtje en de (koffie- en thee) pauze thuis, vallen onder de tussendoortjes.

Lees de details in:

Advies Cariëspreventie 2011

Richtlijnen goede voeding 2015

Truin GJ, Schuller AA, Poorterman JHG en Mulder J. Trends in de prevalentie van cariës bij de 6- en 12-jarige jeugd in Nederland. Nederlands Tijdschrift voor Tandheelkunde, 2010.

Informatiemap nu digitaal beschikbaar!

informatiemapBent u diëtist, voedingskundige intermediair of beleidsmaker? Dan biedt de informatiemap van Kenniscentrum suiker & voeding u achtergrondgegevens zoals samenvattingen van wetenschappelijke literatuur, verschillende position papers en factsheets. Abonnees ontvangen enkele keren per jaar digitale updates van (delen van) de inhoud. Bekijk de complete informatiemap op www.suikerwetenschap.nl

 

Abonneer op updates

deel deze pagina