logo

 Onderzoek         Contact  FAQ

Is een energiedrankje nadelig?

Een energiedrankje is een frisdrank met suiker waaraan cafeïne, taurine en glucurono-lacton zijn toegevoegd. Al deze stoffen hebben een stimulerend effect. De drankjes zijn vooral populair onder jongeren. De aanbevolen veilige consumptie van cafeïne is voor zowel jongens als meisjes in de leeftijd 1 t/m 18 jaar is 2,5 milligram/kilogram lichaamsgewicht per dag. Veel cafeïne leidt bij sommige mensen tot rusteloosheid en nervositeit. Eén blikje energiedrank bevat gemiddeld net zo veel cafeïne als een kopje koffie. Voor kinderen jonger dan 13 jaar wordt het gebruik van cafeïnerijke producten door het Voedingscentrum ontraden. Voor de leeftijdscategorie 13-18 jaar is het advies 'niet meer dan één blikje per dag' te gebruiken.

Achtergrondinformatie

Vanaf 13 december 2014 is de nieuwe Europese verordening 'Voedselinformatie aan consumenten' van kracht. Dan moet op het etiket van dranken met meer dan 150 mg cafeïne per liter staan vermeld wat het cafeïnegehalte (in mg) per 100 ml is. Op het etiket is ook te lezen 'hoog cafeïnegehalte' en dat consumptie niet wordt aanbevolen voor kinderen en vrouwen die zwanger zijn of borstvoeding geven.

Lees de details in:

EU Verordening 1169/2011

Nieuwsbrief: suiker in perspectief

sip42

Kinderen is het thema van ‘Suiker in Perspectief’ editie 42. De eerste 1000 dagen van een kind zijn bepalend voor de rest van zijn leven, vertelt prof. dr. Tessa Roseboom. ‘Er is geen gemakkelijke oplossing om de groenteconsumptie van kinderen te verhogen’, aldus onderzoeker Vera van Stokkom (Msc). ‘Maar kindervoorkeuren zijn te veranderen.’ Lees ook de interviews met onder andere dr. ir. Astrid Postma-Smeets over de Schijf van Vijf die jonge kinderen weinig speelruimte biedt en met prof.dr. Cor van Loveren: ‘Ik vind het opvallend dat mondgezondheid bij kinderen in de afgelopen jaren niet beter is geworden.’

Nieuwe Infokicks: informatieve filmpjes over suiker

Maakt suiker nu dik of niet? Is suiker verslavend? En waarom zit er eigenlijk suiker in voedingsmiddelen? Om uitleg en antwoord te geven op dergelijke vragen heeft Kenniscentrum suiker & voeding in samenwerking met wetenschappers op dit gebied een vijftal informatieve filmpjes gemaakt.

Bekijk alle infokicks

Informatiemap

informatiemapBent u diëtist, voedingskundige intermediair of beleidsmaker? Dan biedt de informatiemap van Kenniscentrum suiker & voeding u achtergrondgegevens zoals samenvattingen van wetenschappelijke literatuur, verschillende position papers en factsheets. Abonnees ontvangen enkele keren per jaar een update van (delen van) de inhoud.

Vraag gratis aan

deel deze pagina