logo kenniscentrumsuikerenvoeding 50jaar website

 Onderzoek         Contact  FAQ

Past frisdrank in een gezonde voeding?

Veel van de frisdranken die te koop zijn, bevatten suiker. Kinderen houden vaak van de zoete smaak. Af en toe een glaasje fris past in een gezond voedingspatroon, maar kinderen die vaak en veel frisdrank met suiker drinken, vergroten de kans op het ontstaan van overgewicht. Ze bevatten net zo veel suiker als de gemiddelde frisdrank. Eén van de richtlijnen van de Gezondheidsraad is 'drink zo min mogelijk suikerhoudende dranken'. Suikerhoudende dranken zijn dranken met toegevoegde suikers, (verse) vruchtensappen en gezoete zuiveldranken. 

Achtergrondinformatie

Suiker is in principe niet nadelig voor de gezondheid. Maar wie veel en frequent producten met suiker gebruikt, zoals frisdranken, siropen, limonades en bijvoorbeeld vruchtendranken, loopt de kans op het ontstaan van overgewicht en tandcariës. Basisvoedingsmiddelen bijvoorbeeld groente, fruit, brood, aardappelen, melkproducten zijn een belangrijke pijler van gezond eten. De niet-basisvoedingsmiddelen zijn voedingsmiddelen met over het algemeen een hogere energiedichtheid bij een lagere voedingsstoffendichtheid. Voorbeelden zijn snacks, sommige broodbeleg, suiker en (fris)dranken. De speelruimte voor de hoeveelheid 'niet-basisvoedingsmiddelen' is afhankelijk van de porties die een kind eet en de mate van lichamelijke activiteit.

Nieuwsbrief: suiker in perspectief

sip43-2

Hier de tweede editie van nummer 43 van ‘Suiker in perspectief’. Nieuw in dit nummer de resultaten van de lang verwachte vijfde Voedselconsumptiepeiling (2012-2016). Het opvallendste resultaat: Nederlanders eten iets gezonder. Maar hoe zit het met de consumptie van koolhydraten en suikers? Zijn we er meer of minder van gaan eten? Lees het antwoord op deze vragen in deze tweede editie! En verder nieuw in dit nummer zijn de reacties van drie diëtisten op de resultaten van de Voedselconsumptiepeiling en de publicatie van het Nationaal Preventieakkoord, dat staatsecretaris Paul Blokhuis op vrijdag 23 november ondertekende. Veel leesplezier.

Nieuwe Infokicks: informatieve filmpjes over suiker

Maakt suiker nu dik of niet? Is suiker verslavend? En waarom zit er eigenlijk suiker in voedingsmiddelen? Om uitleg en antwoord te geven op dergelijke vragen heeft Kenniscentrum suiker & voeding in samenwerking met wetenschappers op dit gebied een vijftal informatieve filmpjes gemaakt.

Bekijk alle infokicks

Informatiemap

informatiemapBent u diëtist, voedingskundige intermediair of beleidsmaker? Dan biedt de informatiemap van Kenniscentrum suiker & voeding u achtergrondgegevens zoals samenvattingen van wetenschappelijke literatuur, verschillende position papers en factsheets. Abonnees ontvangen enkele keren per jaar een update van (delen van) de inhoud.

Vraag gratis aan

deel deze pagina