logo kenniscentrumsuikerenvoeding 50jaar website

 Onderzoek         Contact  FAQ

Past frisdrank in een gezonde voeding?

Veel van de frisdranken die te koop zijn, bevatten suiker. Kinderen houden vaak van de zoete smaak. Af en toe een glaasje fris past in een gezond voedingspatroon, maar kinderen die vaak en veel frisdrank met suiker drinken, vergroten de kans op het ontstaan van overgewicht. Ze bevatten net zo veel suiker als de gemiddelde frisdrank. Eén van de richtlijnen van de Gezondheidsraad is 'drink zo min mogelijk suikerhoudende dranken'. Suikerhoudende dranken zijn dranken met toegevoegde suikers, (verse) vruchtensappen en gezoete zuiveldranken. 

Achtergrondinformatie

Suiker is in principe niet nadelig voor de gezondheid. Maar wie veel en frequent producten met suiker gebruikt, zoals frisdranken, siropen, limonades en bijvoorbeeld vruchtendranken, loopt de kans op het ontstaan van overgewicht en tandcariës. Basisvoedingsmiddelen bijvoorbeeld groente, fruit, brood, aardappelen, melkproducten zijn een belangrijke pijler van gezond eten. De niet-basisvoedingsmiddelen zijn voedingsmiddelen met over het algemeen een hogere energiedichtheid bij een lagere voedingsstoffendichtheid. Voorbeelden zijn snacks, sommige broodbeleg, suiker en (fris)dranken. De speelruimte voor de hoeveelheid 'niet-basisvoedingsmiddelen' is afhankelijk van de porties die een kind eet en de mate van lichamelijke activiteit.

Informatiemap nu digitaal beschikbaar!

informatiemapBent u diëtist, voedingskundige intermediair of beleidsmaker? Dan biedt de informatiemap van Kenniscentrum suiker & voeding u achtergrondgegevens zoals samenvattingen van wetenschappelijke literatuur, verschillende position papers en factsheets. Abonnees ontvangen enkele keren per jaar digitale updates van (delen van) de inhoud. Bekijk de complete informatiemap op www.suikerwetenschap.nl

 

Abonneer op updates

deel deze pagina