logo kenniscentrumsuikerenvoeding 50jaar website

 Onderzoek         Contact  FAQ

Is het nodig dat kinderen gaan lijnen?

Bij het ouder worden, besteden de meeste kinderen meer aandacht aan hun uiterlijk. Al op jonge leeftijden (9-10 jaar) ontwikkelen sommige kinderen wat wel 'lijngedrag' wordt genoemd. Ze willen graag slank zijn en letten nadrukkelijk op de samenstelling van hun voeding (met name op de calorieën van producten). Letten op wat je eet is prima, maar kinderen moeten niet gaan lijnen. Te weinig eten kan de groei vertragen. Extreem lijngedrag leidt soms tot eetstoornissen.

Achtergrondinformatie

Voor kinderen met een te hoog lichaamsgewicht is het extra belangrijk te letten op de samenstelling van de voeding. Een gezonde voeding en voldoende bewegen brengen bij vrijwel alle kinderen een gezond gewicht binnen bereik. Kinderen groeien in de lengte waardoor hun aanvankelijk te hoge gewicht geleidelijk gezonder worden voor leeftijd en lengte.

Lees de details in:

Pratt B, Woolfenden S. Interventions for preventing eating disorders in children and adolescents. Cochrane Database Syst Rev. 2002;(2):CD00289

Nieuwsbrief: suiker in perspectief

sip43-2

Hier de tweede editie van nummer 43 van ‘Suiker in perspectief’. Nieuw in dit nummer de resultaten van de lang verwachte vijfde Voedselconsumptiepeiling (2012-2016). Het opvallendste resultaat: Nederlanders eten iets gezonder. Maar hoe zit het met de consumptie van koolhydraten en suikers? Zijn we er meer of minder van gaan eten? Lees het antwoord op deze vragen in deze tweede editie! En verder nieuw in dit nummer zijn de reacties van drie diëtisten op de resultaten van de Voedselconsumptiepeiling en de publicatie van het Nationaal Preventieakkoord, dat staatsecretaris Paul Blokhuis op vrijdag 23 november ondertekende. Veel leesplezier.

Nieuwe Infokicks: informatieve filmpjes over suiker

Maakt suiker nu dik of niet? Is suiker verslavend? En waarom zit er eigenlijk suiker in voedingsmiddelen? Om uitleg en antwoord te geven op dergelijke vragen heeft Kenniscentrum suiker & voeding in samenwerking met wetenschappers op dit gebied een vijftal informatieve filmpjes gemaakt.

Bekijk alle infokicks

Informatiemap

informatiemapBent u diëtist, voedingskundige intermediair of beleidsmaker? Dan biedt de informatiemap van Kenniscentrum suiker & voeding u achtergrondgegevens zoals samenvattingen van wetenschappelijke literatuur, verschillende position papers en factsheets. Abonnees ontvangen enkele keren per jaar een update van (delen van) de inhoud.

Vraag gratis aan

deel deze pagina