logo

 Onderzoek         Contact  FAQ

Wat doen consultatiebureaus om gezond eten bij kinderen te bevorderen?

Consultatiebureaus binnen de Jeugdgezondheidszorg volgen de groei en ontwikkeling van kinderen in de leeftijd van 0-4 jaar. Consultatiebureauartsen en -medewerkers geven de ouders advies over een gezonde leefstijl. Ze besteden aandacht aan de voeding maar ook aan het belang van voldoende bewegen.

Achtergrondinformatie

De Nederlandse consultatiebureaus volgen de groei en ontwikkeling van kinderen. Ze adviseren ouders en verzorgen over gezonde voeding en geven informatie over het eetgedrag dat past bij de leeftijd. Bij het signaleren van problemen worden ouders extra begeleid en zo nodig doorverwezen. Onjuiste voeding kan leiden tot achterblijvende groei, ondergewicht, overgewicht, darmproblemen en tandbederf. Diarree kan bijvoorbeeld het gevolg zijn van te veel vruchtensappen (vooral appelsap), obstipatie kan ontstaan door te weinig voedingsvezels en/of te weinig vocht.

Lees de details in:

JGZ-richtlijn Voeding- en eetgedrag, Utrecht 2013

Nieuwsbrief: suiker in perspectief

sip42

Kinderen is het thema van ‘Suiker in Perspectief’ editie 42. De eerste 1000 dagen van een kind zijn bepalend voor de rest van zijn leven, vertelt prof. dr. Tessa Roseboom. ‘Er is geen gemakkelijke oplossing om de groenteconsumptie van kinderen te verhogen’, aldus onderzoeker Vera van Stokkom (Msc). ‘Maar kindervoorkeuren zijn te veranderen.’ Lees ook de interviews met onder andere dr. ir. Astrid Postma-Smeets over de Schijf van Vijf die jonge kinderen weinig speelruimte biedt en met prof.dr. Cor van Loveren: ‘Ik vind het opvallend dat mondgezondheid bij kinderen in de afgelopen jaren niet beter is geworden.’

Nieuwe Infokicks: informatieve filmpjes over suiker

Maakt suiker nu dik of niet? Is suiker verslavend? En waarom zit er eigenlijk suiker in voedingsmiddelen? Om uitleg en antwoord te geven op dergelijke vragen heeft Kenniscentrum suiker & voeding in samenwerking met wetenschappers op dit gebied een vijftal informatieve filmpjes gemaakt.

Bekijk alle infokicks

Informatiemap

informatiemapBent u diëtist, voedingskundige intermediair of beleidsmaker? Dan biedt de informatiemap van Kenniscentrum suiker & voeding u achtergrondgegevens zoals samenvattingen van wetenschappelijke literatuur, verschillende position papers en factsheets. Abonnees ontvangen enkele keren per jaar een update van (delen van) de inhoud.

Vraag gratis aan

deel deze pagina