logo

 Onderzoek         Contact  FAQ

Wat is de rol van koolhydraten voor, tijdens en na de sportprestatie?

Voor een optimale prestatie tijdens duursport zijn voor, tijdens, maar ook na het sporten koolhydraten van belang. Koolhydraten zijn belangrijke energieleveranciers die essentieel zijn voor een maximale sportprestatie.

In theorie zit in de hoeveelheden endogene koolhydraten (lever- en spierglycogeen) voldoende energie voor 60-90 minuten intensieve inspanning, maar in de praktijk is het vaak veel lager (30-40 minuten), omdat bij intensieve inspanning de dominante spiervezels in de benen al eerder door hun glycogeenvoorraad zullen raken. De sporter die regelmatig traint, kan langere tijd een bepaalde inspanningsintensiteit handhaven voordat de glycogeenvoorraad uitgeput raakt. Het lichaam van de getrainde sporter weet namelijk meer gebruik te maken van de opgeslagen vetten.

Vooraf:
Het is belangrijk om voorafgaand aan een inspanning de glycogeenvoorraad op peil te brengen, ook al is de maximale voorraad in het lichaam maar beperkt. Koolhydraten zijn als bruikbare brandstof veel sneller beschikbaar dan vetten. Dat is een noodzaak voor een maximale sportprestatie.

Tijdens:
Omdat de glycogeenvoorraad beperkt is, is het ook van belang om tijdens het sporten voldoende koolhydraten in te nemen. De hoeveelheid die nodig is, is afhankelijk van de duur en de intensiteit van de inspanning. De koolhydraatinname tijdens middelmatige tot hoge intensiteit inspanning (> 45 minuten) verbetert het prestatievermogen significant. Een ideale sportdrank voor gebruik voor en tijdens inspanning bevat 6-8 procent (6-8 mmol/l) snel opneembare koolhydraten.

Na:
Herstel is altijd van belang, maar vooral als op korte termijn opnieuw moet worden gepresteerd. Bij het gebruik van een normale voeding zijn de glycogeenvoorraden binnen 24 uur grotendeels weer aangevuld. Maar voor bijvoorbeeld de wielrenners van de Tour de France of atleten die tweemaal per dag intensief trainen, is dat niet snel genoeg. Zij kunnen hun voordeel doen met koolhydraatrijke hersteldranken. Bij een inname van 1,0-1,2 gram koolhydraten per kilogram lichaamsgewicht per uur, leidt dat tot betere resultaten. Een snel herstel wordt gerealiseerd door een sportdrank met een hoger koolhydraatgehalte (6-18% koolhydraten) te kiezen, bij voorkeur gecombineerd met eiwitten (2-6% eiwit of eiwithydrolysaat). 

Meer informatie:
De Menselijke Motor. Prof. dr. Luc van Loon.

Position paper Koolhydraten en sportvoeding, maart 2013.

Nieuwsbrief: suiker in perspectief

sip42

Kinderen is het thema van ‘Suiker in Perspectief’ editie 42. De eerste 1000 dagen van een kind zijn bepalend voor de rest van zijn leven, vertelt prof. dr. Tessa Roseboom. ‘Er is geen gemakkelijke oplossing om de groenteconsumptie van kinderen te verhogen’, aldus onderzoeker Vera van Stokkom (Msc). ‘Maar kindervoorkeuren zijn te veranderen.’ Lees ook de interviews met onder andere dr. ir. Astrid Postma-Smeets over de Schijf van Vijf die jonge kinderen weinig speelruimte biedt en met prof.dr. Cor van Loveren: ‘Ik vind het opvallend dat mondgezondheid bij kinderen in de afgelopen jaren niet beter is geworden.’

Nieuwe Infokicks: informatieve filmpjes over suiker

Maakt suiker nu dik of niet? Is suiker verslavend? En waarom zit er eigenlijk suiker in voedingsmiddelen? Om uitleg en antwoord te geven op dergelijke vragen heeft Kenniscentrum suiker & voeding in samenwerking met wetenschappers op dit gebied een vijftal informatieve filmpjes gemaakt.

Bekijk alle infokicks

Informatiemap

informatiemapBent u diëtist, voedingskundige intermediair of beleidsmaker? Dan biedt de informatiemap van Kenniscentrum suiker & voeding u achtergrondgegevens zoals samenvattingen van wetenschappelijke literatuur, verschillende position papers en factsheets. Abonnees ontvangen enkele keren per jaar een update van (delen van) de inhoud.

Vraag gratis aan

deel deze pagina