logo KSV groot transparant

 Onderzoek         Contact  FAQ

Wat is een gezond voedingspatroon voor mensen met diabetes?

De Nederlandse Diabetes Federatie (NDF) heeft een voedingsrichtlijn opgesteld voor mensen met een hoog risico op diabetes mellitus type 2, mensen met diabetes mellitus type 1 of 2 of zwangerschapsdiabetes. Voor mensen met diabetes mellitus type 1 en mensen met diabetes mellitus type 2 gelden dezelfde voedingsaanbevelingen.

De Richtlijnen goede voeding van de Gezondheidsraad vormen de basis. Omdat meer dan 80 procent van de mensen met diabetes mellitus type 2 overgewicht heeft, ligt bij hen de nadruk op gewichtsverlies door beperking van de energie-inname en – indien mogelijk – verlenging van de lichamelijke activiteit tot tenminste 60 minuten per dag. Bij mensen met overgewicht waarbij recent diabetes is gediagnosticeerd moet gestreefd worden naar minimaal 5-10 procent gewichtsreductie. Hoewel er overtuigend bewijs is dat koolhydraatbeperking op de korte termijn bij mensen met DM2 met overgewicht gunstiger is wat betreft lichaamsgewicht en cardiovasculair risico dan vetbeperking, is de kwaliteit van de geconsumeerde vetten en koolhydraten belangrijker dan de hoeveelheid van deze macronutriënten. De NDF adviseert bij mensen met diabetes mellitus type 2 en overgewicht te kiezen voor kwalitatief goede koolhydraatbronnen, zoals volkorenproducten, peulvruchten, groenten en fruit. Gebruik van geraffineerde koolhydraatbronnen zoals witbrood, gebak en koekjes, vezelarme ontbijtgranen en witte rijst en pasta dient beperkt te worden, evenals de inname van suikerhoudende dranken. Bij het kiezen van een voedingspatroon is het daarnaast nuttig om rekening te houden met de individuele wensen en behoefte van de persoon met diabetes. Belangrijk is dat hij of zij het aangepaste voedingspatroon kan volhouden.

Meer informatie:
Nederlandse Diabetes Federatie. Voedingsrichtlijn diabetes 2015.

Gezondheidsraad. Richtlijnen goede voeding 2015.

Ley S, Hamdy O, Mohan V & Hu F. Prevention and management of type 2 diabetes: dietary components and nutritional strategies. Lancet 383, 1999–2007 (2014).

Zie ook onze position paper Diabetes mellitus (2021).

Informatiemap nu digitaal beschikbaar!

informatiemapBent u diëtist, voedingskundige intermediair of beleidsmaker? Dan biedt de informatiemap van Kenniscentrum suiker & voeding u achtergrondgegevens zoals samenvattingen van wetenschappelijke literatuur, verschillende position papers en factsheets. Abonnees ontvangen enkele keren per jaar digitale updates van (delen van) de inhoud. Bekijk de complete informatiemap op www.suikerwetenschap.nl

 

Abonneer op updates

deel deze pagina