logo KSV groot transparant

 Onderzoek         Contact  FAQ

Wat is insulineresistentie?

Wanneer het lichaam niet meer goed reageert op insuline is het er ongevoelig voor geworden. Iemand heeft dan insulineresistentie. Insuline is het hormoon dat het bloedglucosegehalte verlaagt. Het houdt daarmee de glucosespiegel in het bloed in balans.

Na het gebruik van een maaltijd gaan het glucosegehalte en vervolgens de insulinespiegel van het bloed omhoog. Bij insulineresistentie stijgt de insulinespiegel maar langzaam. Zo'n trage reactie is een sterke voorspeller voor diabetes. De oorzaken van insulineresistentie zijn vooral overgewicht, vooral abdominaal vet, en te weinig lichaamsbeweging. Maar ook erfelijke aanleg zorgt er voor dat bij sommige mensen insulineresistentie ontstaat. Mensen die diabetes type 2 hebben, zijn altijd insulineresistent. Daarom krijgen ze vaak medicijnen voorgeschreven die het lichaam weer gevoeliger maken voor insuline. Ook gewichtsverlies en meer bewegen maken het lichaam gevoeliger voor insuline.

Meer informatie:
Zie ook onze position paper Diabetes mellitus (2021).

Informatiemap nu digitaal beschikbaar!

informatiemapBent u diĆ«tist, voedingskundige intermediair of beleidsmaker? Dan biedt de informatiemap van Kenniscentrum suiker & voeding u achtergrondgegevens zoals samenvattingen van wetenschappelijke literatuur, verschillende position papers en factsheets. Abonnees ontvangen enkele keren per jaar digitale updates van (delen van) de inhoud. Bekijk de complete informatiemap op www.suikerwetenschap.nl

 

Abonneer op updates

deel deze pagina