logo

 Onderzoek         Contact  FAQ

Wat is insulineresistentie?

Wanneer het lichaam niet meer goed reageert op insuline is het er ongevoelig voor geworden. Iemand heeft dan insulineresistentie. Insuline is het hormoon dat het bloedglucosegehalte verlaagt. Het houdt daarmee de glucosespiegel in het bloed in balans.

Na het gebruik van een maaltijd gaan het glucosegehalte en vervolgens de insulinespiegel van het bloed omhoog. Bij insulineresistentie stijgt de insulinespiegel maar langzaam. Zo'n trage reactie is een sterke voorspeller voor diabetes. De oorzaken van insulineresistentie zijn vooral overgewicht, vooral abdominaal vet, en te weinig lichaamsbeweging. Maar ook erfelijke aanleg zorgt er voor dat bij sommige mensen insulineresistentie ontstaat. Mensen die diabetes type 2 hebben, zijn altijd insulineresistent. Daarom krijgen ze vaak medicijnen voorgeschreven die het lichaam weer gevoeliger maken voor insuline. Ook gewichtsverlies en meer bewegen maken het lichaam gevoeliger voor insuline.

Meer informatie:
Zie ook onze position paper Diabetes mellitus (2016).

Nieuwsbrief: suiker in perspectief

sip42

Kinderen is het thema van ‘Suiker in Perspectief’ editie 42. De eerste 1000 dagen van een kind zijn bepalend voor de rest van zijn leven, vertelt prof. dr. Tessa Roseboom. ‘Er is geen gemakkelijke oplossing om de groenteconsumptie van kinderen te verhogen’, aldus onderzoeker Vera van Stokkom (Msc). ‘Maar kindervoorkeuren zijn te veranderen.’ Lees ook de interviews met onder andere dr. ir. Astrid Postma-Smeets over de Schijf van Vijf die jonge kinderen weinig speelruimte biedt en met prof.dr. Cor van Loveren: ‘Ik vind het opvallend dat mondgezondheid bij kinderen in de afgelopen jaren niet beter is geworden.’

Nieuwe Infokicks: informatieve filmpjes over suiker

Maakt suiker nu dik of niet? Is suiker verslavend? En waarom zit er eigenlijk suiker in voedingsmiddelen? Om uitleg en antwoord te geven op dergelijke vragen heeft Kenniscentrum suiker & voeding in samenwerking met wetenschappers op dit gebied een vijftal informatieve filmpjes gemaakt.

Bekijk alle infokicks

Informatiemap

informatiemapBent u diëtist, voedingskundige intermediair of beleidsmaker? Dan biedt de informatiemap van Kenniscentrum suiker & voeding u achtergrondgegevens zoals samenvattingen van wetenschappelijke literatuur, verschillende position papers en factsheets. Abonnees ontvangen enkele keren per jaar een update van (delen van) de inhoud.

Vraag gratis aan

deel deze pagina