logo

 Onderzoek         Contact  FAQ

Hoe vaak komt diabetes voor?

Diabetes komt steeds vaker voor en is een groeiend probleem. De Internationale Diabetes Federatie (IDF) schat dat in 2014 wereldwijd 387 miljoen mensen diabetes hadden en verwacht dat dit stijgt naar ongeveer 592 miljoen wereldwijd in 2035. Het aantal mensen met diabetes mellitus type 2 stijgt in alle landen. Ook in Nederland neemt het aantal mensen met diabetes toe. In 2011 waren er 834.100 mensen met diabetes gediagnosticeerd (50,5 per 1.000 mannen en 49,7 per 1.000 vrouwen). Een deel van de mensen met diabetes is echter niet bij de huisarts bekend, waardoor het totale aantal mensen met diabetes hoger ligt. Hoewel de prevalentie van diabetes mellitus type 1 ook stijgt met de leeftijd, wordt het aandeel van het type 1 steeds kleiner. Op basis van een prospectief cohortonderzoek wordt geschat dat 1 op de 3 Nederlanders diabetes mellitus type 2 krijgt.

Meer informatie:
Nederlandse Diabetes Federatie. Voedingsrichtlijn diabetes 2015.

International Diabetes Federation. IDF Diabetes Atlas. sixth edit, (2014).

Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu, Baan, C. A. & Schoemaker, C. G. Diabetes tot 2025 - preventie en zorg in samenhang. Rapport 260322004/2009. (2009).

Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu. Hoe vaak komt diabetes mellitus voor en hoeveel mensen sterven eraan? (2014).

Ligthart, S. et al. Lifetime risk of developing impaired glucose metabolism and eventual progression from prediabetes to type 2 diabetes: a prospective cohort study. Lancet Diabetes Endocrinol. S2213-8587, 362–9 (2015).

Zie ook onze position paper Diabetes mellitus (2016).

Nieuwsbrief: suiker in perspectief

sip42

Kinderen is het thema van ‘Suiker in Perspectief’ editie 42. De eerste 1000 dagen van een kind zijn bepalend voor de rest van zijn leven, vertelt prof. dr. Tessa Roseboom. ‘Er is geen gemakkelijke oplossing om de groenteconsumptie van kinderen te verhogen’, aldus onderzoeker Vera van Stokkom (Msc). ‘Maar kindervoorkeuren zijn te veranderen.’ Lees ook de interviews met onder andere dr. ir. Astrid Postma-Smeets over de Schijf van Vijf die jonge kinderen weinig speelruimte biedt en met prof.dr. Cor van Loveren: ‘Ik vind het opvallend dat mondgezondheid bij kinderen in de afgelopen jaren niet beter is geworden.’

Nieuwe Infokicks: informatieve filmpjes over suiker

Maakt suiker nu dik of niet? Is suiker verslavend? En waarom zit er eigenlijk suiker in voedingsmiddelen? Om uitleg en antwoord te geven op dergelijke vragen heeft Kenniscentrum suiker & voeding in samenwerking met wetenschappers op dit gebied een vijftal informatieve filmpjes gemaakt.

Bekijk alle infokicks

Informatiemap

informatiemapBent u diëtist, voedingskundige intermediair of beleidsmaker? Dan biedt de informatiemap van Kenniscentrum suiker & voeding u achtergrondgegevens zoals samenvattingen van wetenschappelijke literatuur, verschillende position papers en factsheets. Abonnees ontvangen enkele keren per jaar een update van (delen van) de inhoud.

Vraag gratis aan

deel deze pagina