logo KSV groot transparant

 Onderzoek         Contact  FAQ

Wat zijn de belangrijkste risicofactoren voor diabetes mellitus type 2?

Voldoende lichamelijke activiteit, een gezond lichaamsgewicht en een evenwichtig samengestelde voeding op basis van de Richtlijnen goede voeding vormen de kern van een leefstijl die de kans op diabetes mellitus type 2 zo klein mogelijk houdt.

Een voedingspatroon dat rijk is aan volkorenproducten, fruit, groente, peulvruchten en noten, met matige alcoholconsumptie en weinig geraffineerde graanproducten, rood of bewerkt vlees en een lage inname van suikerhoudende dranken (reguliere frisdranken en vruchtensappen) is geassocieerd met een relatief lage kans op het ontwikkelen van diabetes mellitus type 2 en een relatief gunstig risicoprofiel bij mensen met diabetes mellitus type 2.

Ook is behoud van spiermassa bij het ouder worden belangrijk ter voorkoming van diabetes mellitus type 2 op latere leeftijd.

Meer informatie:
Nederlandse Diabetes Federatie. Voedingsrichtlijn diabetes 2015.

Gezondheidsraad. Richtlijnen goede voeding 2015.

Ley S, Hamdy O, Mohan V & Hu F. Prevention and management of type 2 diabetes: dietary components and nutritional strategies. Lancet 383, 1999–2007 (2014).

Flack, K. D. et al. Aging, Resistance Training, and Diabetes Prevention. J. Aging Res. 2011, 1–12 (2011).

Zie ook onze position paper Diabetes mellitus (2021).

Informatiemap nu digitaal beschikbaar!

informatiemapBent u diëtist, voedingskundige intermediair of beleidsmaker? Dan biedt de informatiemap van Kenniscentrum suiker & voeding u achtergrondgegevens zoals samenvattingen van wetenschappelijke literatuur, verschillende position papers en factsheets. Abonnees ontvangen enkele keren per jaar digitale updates van (delen van) de inhoud. Bekijk de complete informatiemap op www.suikerwetenschap.nl

 

Abonneer op updates

deel deze pagina