logo KSV groot transparant

 Onderzoek         Contact  FAQ

Wat is het verschil tussen diabetes mellitus type 1 en type 2?

Diabetes mellitus is een chronische stofwisselingsziekte waarbij het lichaam het bloedglucosegehalte niet meer in evenwicht kan houden. Ongeveer 90 procent van de mensen met diabetes mellitus heeft het type 2.

Diabetes mellitus type 1 is een auto-immuunziekte waarbij het eigen afweersysteem de insulineproducerende cellen in de alvleesklier afbreekt, waardoor het lichaam geen of vrijwel geen insuline meer produceert.

Diabetes mellitus type 2 kenmerkt zich door een verminderde gevoeligheid van het lichaam voor insuline en/of een vertraagde of verminderde insulineproductie en/of -afgifte. In veel gevallen kan diabetes mellitus type 2 toegeschreven worden aan overvoeding en gebrek aan lichamelijke activiteit.

Meer informatie:
Diabetesfonds

Zie ook onze position paper Diabetes mellitus (2021).

 

 

Informatiemap nu digitaal beschikbaar!

informatiemapBent u diĆ«tist, voedingskundige intermediair of beleidsmaker? Dan biedt de informatiemap van Kenniscentrum suiker & voeding u achtergrondgegevens zoals samenvattingen van wetenschappelijke literatuur, verschillende position papers en factsheets. Abonnees ontvangen enkele keren per jaar digitale updates van (delen van) de inhoud. Bekijk de complete informatiemap op www.suikerwetenschap.nl

 

Abonneer op updates

deel deze pagina