logo

 Onderzoek         Contact  FAQ

Wat is het verschil tussen diabetes mellitus type 1 en type 2?

Diabetes mellitus is een chronische stofwisselingsziekte waarbij het lichaam het bloedglucosegehalte niet meer in evenwicht kan houden. Ongeveer 90 procent van de mensen met diabetes mellitus heeft het type 2.

Diabetes mellitus type 1 is een auto-immuunziekte waarbij het eigen afweersysteem de insulineproducerende cellen in de alvleesklier afbreekt, waardoor het lichaam geen of vrijwel geen insuline meer produceert.

Diabetes mellitus type 2 kenmerkt zich door een verminderde gevoeligheid van het lichaam voor insuline en/of een vertraagde of verminderde insulineproductie en/of -afgifte. In veel gevallen kan diabetes mellitus type 2 toegeschreven worden aan overvoeding en gebrek aan lichamelijke activiteit.

Meer informatie:
Diabetesfonds

Zie ook onze position paper Diabetes mellitus (2016).

 

 

Nieuwsbrief: suiker in perspectief

sip42

Kinderen is het thema van ‘Suiker in Perspectief’ editie 42. De eerste 1000 dagen van een kind zijn bepalend voor de rest van zijn leven, vertelt prof. dr. Tessa Roseboom. ‘Er is geen gemakkelijke oplossing om de groenteconsumptie van kinderen te verhogen’, aldus onderzoeker Vera van Stokkom (Msc). ‘Maar kindervoorkeuren zijn te veranderen.’ Lees ook de interviews met onder andere dr. ir. Astrid Postma-Smeets over de Schijf van Vijf die jonge kinderen weinig speelruimte biedt en met prof.dr. Cor van Loveren: ‘Ik vind het opvallend dat mondgezondheid bij kinderen in de afgelopen jaren niet beter is geworden.’

Nieuwe Infokicks: informatieve filmpjes over suiker

Maakt suiker nu dik of niet? Is suiker verslavend? En waarom zit er eigenlijk suiker in voedingsmiddelen? Om uitleg en antwoord te geven op dergelijke vragen heeft Kenniscentrum suiker & voeding in samenwerking met wetenschappers op dit gebied een vijftal informatieve filmpjes gemaakt.

Bekijk alle infokicks

Informatiemap

informatiemapBent u diëtist, voedingskundige intermediair of beleidsmaker? Dan biedt de informatiemap van Kenniscentrum suiker & voeding u achtergrondgegevens zoals samenvattingen van wetenschappelijke literatuur, verschillende position papers en factsheets. Abonnees ontvangen enkele keren per jaar een update van (delen van) de inhoud.

Vraag gratis aan

deel deze pagina