logo kenniscentrumsuikerenvoeding 50jaar website

 Onderzoek         Contact  FAQ

Zorgt een hogere inname van suikers er voor dat de kwaliteit van de voeding vermindert?

Uit een review van diverse studies naar de relatie tussen de consumptie van toegevoegde suikers en de inname van microvoedingsstoffen blijkt niet dat een hogere inname van suikers de kwaliteit van de voeding nadelig beïnvloedt (Rennie et al 2007). De auteurs concluderen dat de hypothese dat het gebruik van suiker als het ware zou leiden tot het 'verdunnen van de inname van voedingsstoffen' waarschijnlijk een oversimplificatie is van een ingewikkeld onderwerp.

Achtergrondinformatie

Suiker is één van de koolhydraten en die hebben we elke dag nodig als energiebron. Voor onze hersenen zijn koolhydraten zelfs de essentiële energiebron. De deskundigen uit de commissie van de Gezondheidsraad maken bij hun aanbevelingen geen onderscheid tussen de verschillende soorten koolhydraten. Als inname (voeding) en gebruik (bewegen) maar in balans zijn (gezond gewicht) en de voeding alle voedingsstoffen bevat die het lichaam nodig heeft. Wie een voeding kiest met naar verhouding weinig calorieën (bijvoorbeeld om te proberen een gezond gewicht te realiseren) moet wel zorgen dat producten met een hoge voedingsstoffendichtheid, voldoende voedingsvezel en een lage energiedichtheid worden gekozen. Uit een review van diverse studies naar de relatie tussen consumptie van toegevoegde suikers en inname van microvoedingsstoffen blijkt niet dat een hogere inname van suikers de kwaliteit van de voeding nadelig beïnvloedt (Rennie et al 2007). De auteurs concluderen dat de hypothese van 'verdunnen van voedingsstoffeninname door suikergebruik' waarschijnlijk een oversimplificatie is van een ingewikkeld onderwerp. Er zijn diverse factoren die onze voedselconsumptie beïnvloeden. In ieder geval is duidelijk dat een afname in het gebruik van toegevoegde suikers beslist niet hoeft te leiden tot een verbeterde inname van microvoedingsstoffen (Ruxton et al 2010). Uit de data van de Nederlandse voedselconsumptiepeiling (1997/1998) blijkt dat zowel bij mannen als bij vrouwen een hoeveelheid toegevoegde suikers in de range van 5-20 energieprocent, geen duidelijke negatieve invloed heeft op het wel of niet voldoen aan de norm voor microvoedingsstoffen. Het merendeel van de Nederlanders (85% van de mannen en 88% van de vrouwen) gebruikt een voeding met een (aanzienlijk) lagere hoeveelheid toegevoegde suikers dan 20 energieprocent (TNO 2006).

Lees de details in:

Rennie K.L, Livingstone M.B. Associations between dietary added sugar intake and micronutriënt intake: a systematic review. Br J Nutr 2007 97 832-841

Ruxton C. H., Gardner, E. J. & McNulty, H. M. (2010) Is sugar consumption detrimental to health? A review of the evidence 1995-2006. Crit Rev Food Sci Nutr, 50, 1-19

Hulshof KFAM, Balder HF, ter Doest D. Suiker in de voeding. TNO Rapport V6834. Zeist 2006

Nieuwsbrief: suiker in perspectief

sip43-2

Hier de tweede editie van nummer 43 van ‘Suiker in perspectief’. Nieuw in dit nummer de resultaten van de lang verwachte vijfde Voedselconsumptiepeiling (2012-2016). Het opvallendste resultaat: Nederlanders eten iets gezonder. Maar hoe zit het met de consumptie van koolhydraten en suikers? Zijn we er meer of minder van gaan eten? Lees het antwoord op deze vragen in deze tweede editie! En verder nieuw in dit nummer zijn de reacties van drie diëtisten op de resultaten van de Voedselconsumptiepeiling en de publicatie van het Nationaal Preventieakkoord, dat staatsecretaris Paul Blokhuis op vrijdag 23 november ondertekende. Veel leesplezier.

Nieuwe Infokicks: informatieve filmpjes over suiker

Maakt suiker nu dik of niet? Is suiker verslavend? En waarom zit er eigenlijk suiker in voedingsmiddelen? Om uitleg en antwoord te geven op dergelijke vragen heeft Kenniscentrum suiker & voeding in samenwerking met wetenschappers op dit gebied een vijftal informatieve filmpjes gemaakt.

Bekijk alle infokicks

Informatiemap

informatiemapBent u diëtist, voedingskundige intermediair of beleidsmaker? Dan biedt de informatiemap van Kenniscentrum suiker & voeding u achtergrondgegevens zoals samenvattingen van wetenschappelijke literatuur, verschillende position papers en factsheets. Abonnees ontvangen enkele keren per jaar een update van (delen van) de inhoud.

Vraag gratis aan

deel deze pagina