logo kenniscentrumsuikerenvoeding 50jaar website

 Onderzoek         Contact  FAQ

Zorgt een hogere inname van suikers er voor dat de kwaliteit van de voeding vermindert?

Uit een review van diverse studies naar de relatie tussen de consumptie van toegevoegde suikers en de inname van microvoedingsstoffen blijkt niet dat een hogere inname van suikers de kwaliteit van de voeding nadelig beïnvloedt (Rennie et al 2007). De auteurs concluderen dat de hypothese dat het gebruik van suiker als het ware zou leiden tot het 'verdunnen van de inname van voedingsstoffen' waarschijnlijk een oversimplificatie is van een ingewikkeld onderwerp.

Achtergrondinformatie

Suiker is één van de koolhydraten en die hebben we elke dag nodig als energiebron. Voor onze hersenen zijn koolhydraten zelfs de essentiële energiebron. De deskundigen uit de commissie van de Gezondheidsraad maken bij hun aanbevelingen geen onderscheid tussen de verschillende soorten koolhydraten. Als inname (voeding) en gebruik (bewegen) maar in balans zijn (gezond gewicht) en de voeding alle voedingsstoffen bevat die het lichaam nodig heeft. Wie een voeding kiest met naar verhouding weinig calorieën (bijvoorbeeld om te proberen een gezond gewicht te realiseren) moet wel zorgen dat producten met een hoge voedingsstoffendichtheid, voldoende voedingsvezel en een lage energiedichtheid worden gekozen. Uit een review van diverse studies naar de relatie tussen consumptie van toegevoegde suikers en inname van microvoedingsstoffen blijkt niet dat een hogere inname van suikers de kwaliteit van de voeding nadelig beïnvloedt (Rennie et al 2007). De auteurs concluderen dat de hypothese van 'verdunnen van voedingsstoffeninname door suikergebruik' waarschijnlijk een oversimplificatie is van een ingewikkeld onderwerp. Er zijn diverse factoren die onze voedselconsumptie beïnvloeden. In ieder geval is duidelijk dat een afname in het gebruik van toegevoegde suikers beslist niet hoeft te leiden tot een verbeterde inname van microvoedingsstoffen (Ruxton et al 2010). Uit de data van de Nederlandse voedselconsumptiepeiling (1997/1998) blijkt dat zowel bij mannen als bij vrouwen een hoeveelheid toegevoegde suikers in de range van 5-20 energieprocent, geen duidelijke negatieve invloed heeft op het wel of niet voldoen aan de norm voor microvoedingsstoffen. Het merendeel van de Nederlanders (85% van de mannen en 88% van de vrouwen) gebruikt een voeding met een (aanzienlijk) lagere hoeveelheid toegevoegde suikers dan 20 energieprocent (TNO 2006).

Lees de details in:

Rennie K.L, Livingstone M.B. Associations between dietary added sugar intake and micronutriënt intake: a systematic review. Br J Nutr 2007 97 832-841

Ruxton C. H., Gardner, E. J. & McNulty, H. M. (2010) Is sugar consumption detrimental to health? A review of the evidence 1995-2006. Crit Rev Food Sci Nutr, 50, 1-19

Hulshof KFAM, Balder HF, ter Doest D. Suiker in de voeding. TNO Rapport V6834. Zeist 2006

Informatiemap nu digitaal beschikbaar!

informatiemapBent u diëtist, voedingskundige intermediair of beleidsmaker? Dan biedt de informatiemap van Kenniscentrum suiker & voeding u achtergrondgegevens zoals samenvattingen van wetenschappelijke literatuur, verschillende position papers en factsheets. Abonnees ontvangen enkele keren per jaar digitale updates van (delen van) de inhoud. Bekijk de complete informatiemap op www.suikerwetenschap.nl

 

Abonneer op updates

deel deze pagina