logo kenniscentrumsuikerenvoeding 50jaar website

 Onderzoek         Contact  FAQ

Op welke manier passen koolhydraten in de basis van onze voeding?

Koolhydraten vormen de basis van onze voeding als we een gevarieerde keuze maken uit diverse groepen voedingsmiddelen. Het is belangrijk dat gebruik (voeding) en verbruik (bewegen) in balans zijn. Elk voedingsmiddel kan een rol spelen bij een uitgebalanceerde voeding, ook suiker. Suiker levert een positieve bijdrage aan smaak, geur, kleur of structuur van voedingsmiddelen.

Achtergrondinformatie

De Richtlijnen goede voeding van de Gezondheidsraad zijn door het Voedingscentrum vertaald in de Richtlijnen voedselkeuze (RV 2011). In de RV is een onderscheid gemaakt naar basisvoedingsmiddelen en niet-basisvoedingsmiddelen. Basisvoedingsmiddelen zijn voedingsmiddelen die van belang zijn voor de nutriëntenvoorziening: voldoende vitamines, mineralen, essentiële vetzuren, vezel, eiwitten en koolhydraten. Het zijn voedingsmiddelen met een hoge voedingsstoffendichtheid per hoeveelheid energie, en dranken (voor voldoende vocht). Basisvoedingsmiddelen zijn groenten en fruit; brood en aardappelen, pasta, rijst, peulvruchten; melk(producten), kaas en vlees(waren), vis, kip, ei en vleesvervanger; smeer- en bereidingsvetten; water. Niet-basisvoedingsmiddelen zijn de minder belangrijke voedingsmiddelen voor de voorziening van essentiële voedingsstoffen. Het zijn voedingsmiddelen met over het algemeen een hogere energiedichtheid bij een lagere voedingsstoffendichtheid: snacks; soepen; sauzen; broodbeleg, suiker, zoetjes; (fris)dranken (en overige).

Informatiemap

informatiemapBent u diëtist, voedingskundige intermediair of beleidsmaker? Dan biedt de informatiemap van Kenniscentrum suiker & voeding u achtergrondgegevens zoals samenvattingen van wetenschappelijke literatuur, verschillende position papers en factsheets. Abonnees ontvangen enkele keren per jaar een update van (delen van) de inhoud.

Vraag gratis aan

deel deze pagina