logo kenniscentrumsuikerenvoeding 50jaar website

 Onderzoek         Contact  FAQ

Op welke manier passen koolhydraten in de basis van onze voeding?

Koolhydraten vormen de basis van onze voeding als we een gevarieerde keuze maken uit diverse groepen voedingsmiddelen. Het is belangrijk dat gebruik (voeding) en verbruik (bewegen) in balans zijn. Elk voedingsmiddel kan een rol spelen bij een uitgebalanceerde voeding, ook suiker. Suiker levert een positieve bijdrage aan smaak, geur, kleur of structuur van voedingsmiddelen.

Achtergrondinformatie

De Richtlijnen goede voeding van de Gezondheidsraad zijn door het Voedingscentrum vertaald in de Richtlijnen voedselkeuze (RV 2011). In de RV is een onderscheid gemaakt naar basisvoedingsmiddelen en niet-basisvoedingsmiddelen. Basisvoedingsmiddelen zijn voedingsmiddelen die van belang zijn voor de nutriëntenvoorziening: voldoende vitamines, mineralen, essentiële vetzuren, vezel, eiwitten en koolhydraten. Het zijn voedingsmiddelen met een hoge voedingsstoffendichtheid per hoeveelheid energie, en dranken (voor voldoende vocht). Basisvoedingsmiddelen zijn groenten en fruit; brood en aardappelen, pasta, rijst, peulvruchten; melk(producten), kaas en vlees(waren), vis, kip, ei en vleesvervanger; smeer- en bereidingsvetten; water. Niet-basisvoedingsmiddelen zijn de minder belangrijke voedingsmiddelen voor de voorziening van essentiële voedingsstoffen. Het zijn voedingsmiddelen met over het algemeen een hogere energiedichtheid bij een lagere voedingsstoffendichtheid: snacks; soepen; sauzen; broodbeleg, suiker, zoetjes; (fris)dranken (en overige).

Nieuwsbrief: suiker in perspectief

sip43-2

Hier de tweede editie van nummer 43 van ‘Suiker in perspectief’. Nieuw in dit nummer de resultaten van de lang verwachte vijfde Voedselconsumptiepeiling (2012-2016). Het opvallendste resultaat: Nederlanders eten iets gezonder. Maar hoe zit het met de consumptie van koolhydraten en suikers? Zijn we er meer of minder van gaan eten? Lees het antwoord op deze vragen in deze tweede editie! En verder nieuw in dit nummer zijn de reacties van drie diëtisten op de resultaten van de Voedselconsumptiepeiling en de publicatie van het Nationaal Preventieakkoord, dat staatsecretaris Paul Blokhuis op vrijdag 23 november ondertekende. Veel leesplezier.

Nieuwe Infokicks: informatieve filmpjes over suiker

Maakt suiker nu dik of niet? Is suiker verslavend? En waarom zit er eigenlijk suiker in voedingsmiddelen? Om uitleg en antwoord te geven op dergelijke vragen heeft Kenniscentrum suiker & voeding in samenwerking met wetenschappers op dit gebied een vijftal informatieve filmpjes gemaakt.

Bekijk alle infokicks

Informatiemap

informatiemapBent u diëtist, voedingskundige intermediair of beleidsmaker? Dan biedt de informatiemap van Kenniscentrum suiker & voeding u achtergrondgegevens zoals samenvattingen van wetenschappelijke literatuur, verschillende position papers en factsheets. Abonnees ontvangen enkele keren per jaar een update van (delen van) de inhoud.

Vraag gratis aan

deel deze pagina