Is het waar dat het grootste gezondheidsverlies ontstaat door te lage inname van fruit en vis?
Ongezond eten heeft gevolgen voor de gezondheid. Het grootste verlies treedt op doordat de inname van vis en van fruit niet voldoet aan de aanbevelingen. Dit blijkt uit onderzoek waarin de gezondheidseffecten van groenten en fruit (met onder andere veel voedingsvezel), transvetzuren, verzadigde vetzuren en vis zijn vergeleken (Buchner et al 2007).
Achtergrondinformatie
De ziektelast is de hoeveelheid gezondheidsverlies in een populatie die wordt veroorzaakt door ziekten. Door het gezondheidsverlies uit te drukken in DALY's (Disability-Adjusted Life-Years) - een maat die de effecten op ziekte en sterfte bij elkaar voegt - is het mogelijk om een onderlinge vergelijking tussen voedingsfactoren te maken. Te weinig fruit is dan verantwoordelijk voor 2,4% van het totale gezondheidsverlies in Nederland, te weinig vis voor 2,3%. Ter vergelijking: overgewicht draagt voor 9,7% bij aan de totale ongezondheid en roken voor 13,0% (Verschuren et al 2004).
Lees de details in:
Buchner FL, Hoekstra J, Berg SW van den, Wieleman F, Rossum CTM van.Kwantificeren van de gezondheidseffecten van voeding. Bilthoven: RIVM, 2007
Verschuren WMM, Hoogenveen RT, Kramers PGN, Kromhout D, Ocké MC. Te behalen gezondheidswinst door verbeteringen in de voeding. In: Ons eten gemeten. Gezonde voeding en veilig voedsel in Nederland. RIVM-rapport nr. 270555007. Houten: Bohn Stafleu Van Loghum, 2004