Wat wordt er in Nederland gedaan om een gezonde leefstijl te bevorderen?
Om een gezonde leefstijl te bevorderen wordt onder andere voorlichting gegeven (zoals 'eet elke dag 2 stuks fruit en 200 g groenten', 'stoppen met roken heeft onmiddellijk een gunstig effect op de gezondheid' en 'voldoende bewegen bevordert de kwaliteit van leven') en worden wetten en regelgeving aangepast (zoals voedingsinformatie op de verpakking en het niet roken in openbare gebouwen). Het beleid van de overheid is er op gericht om de consument te verleiden tot een gezonde keuze: de gezonde keuze moet de gemakkelijke keuze worden.
Achtergrondinformatie: voeding
Onderdeel van het beleid gericht op een gezonde leefstijl is het bevorderen van een voedingspatroon dat voldoet aan de Richtlijnen goede voeding. Dat bestaat uit het bereiken en behouden van een normaal lichaamsgewicht, verlagen van de inname van verzadigd vet, transvetzuren en zout, verhogen van de inname van groenten en fruit, (vette) vis en vezels, voorkomen van overmatig alcoholgebruik, tandcariës/tanderosie (Gezondheidsraad 2006).
Lees de details in:
www.gezondheidsraad.nl/nl/adviezen/richtlijnen-goede-voeding-2006
www.voedingscentrum.nl/nl/nieuws/richtlijnen-voedselkeuze.aspx
www.voedingscentrum.nl/nl.aspx
Wetenschappers aan het woord, over koolhydraten
Ruxton, C. H., Gardner, E. J. & McNulty, H. M. (2010) Is sugar consumption detrimental to health? A review of the evidence 1995-2006. Crit Rev Food Sci Nutr, 50, 1-19
Hulshof KFAM, Balder HF, ter Doest D. Suiker in de voeding. TNO Rapport V6834. Zeist 2006
Achtergrondinformatie: roken
In 2010 was roken de oorzaak voor ruim 19.000 sterfgevallen in Nederland, (longkanker, COPD en kanker in het hoofdhalsgebied). Roken is ook een risicofactor voor andere aandoeningen zoals hart- en vaatziekten. Ook bij mensen die in een omgeving verkeren waar wordt gerookt (passief roken) hebben een grotere kans op onder meer longkanker en hart- en vaatziekten. In 2018 rookte 22,4% van de Nederlanders van 18 jaar en ouder. Stoppen met roken heeft onmiddellijk effect. De conditie verbetert en op langere termijn neemt de kans op een hartinfarct (en op den duur ook het risico op longkanker) af.
Lees de details in:
www.stivoro.nl (Stichting Volksgezondheid en Roken)
Achtergrondinformatie: bewegen
Voldoende bewegen bevordert de gezondheid en de kwaliteit van leven. Regelmatig matig intensief bewegen (zoals fietsen, stevig wandelen) verlaagt het risico op coronaire hartziekten, diabetes, beroerte, botontkalking, dikke darmkanker en borstkanker. Intensief bewegen (zoals hardlopen, voetballen, tennis) is bovendien goed voor de conditie van hart en longen. Dat wordt de cardiorespiratoire fitheid genoemd. Om gezond te blijven is het nodig tenminste vijf dagen per week 30 minuten matig intensief (dat wil zeggen een iets hogere hartslag en ademhaling) te bewegen. Dat is de Nederlandse Norm Gezond Bewegen. Voor kinderen, jongeren en mensen met overgewicht ligt de norm hoger: tenminste 60 minuten per dag. De 30 of 60 minuten hoeven niet in één keer te worden gehaald, het kan ook in blokjes van minimaal 10 minuten.
Lees de details in:
Nederlands Instituut voor Sport en Bewegen: www.nisb.nl
Recente cijfers over bewegen: statline.cbs.nl/statweb/