logo KSV groot transparant

 Onderzoek         Contact  FAQ

Verklaring Kenniscentrum suiker & voeding over Radar/Foodwatch

Uitzending Radar maandag 21 oktober 2019, NPO 1, 20.30 uur
‘Diëtisten gesponsord door Suiker Unie’

Het programma Radar besteedt in de uitzending van 21 oktober aandacht aan diëtisten en hun contacten met de levensmiddelenindustrie. Radar baseert zich op de actiegroep Foodwatch, die roept dat diëtisten worden misleid door de industrie. Ook Kenniscentrum suiker & voeding doet daar volgens Foodwatch aan mee. Want diëtisten waren op een congres over koolhydraten en diëten dat werd georganiseerd door Kenniscentrum suiker & voeding, dat wordt bekostigd door Suiker Unie.

Er is nooit een geheim van gemaakt dat Suiker Unie het Kenniscentrum financiert. Suiker Unie heeft belang bij wetenschappelijke voorlichting over suiker. Temeer omdat er helaas ook veel onzin over suiker wordt beweerd. Elke uiting van het Kenniscentrum is deugdelijk onderbouwd. Er is een Wetenschappelijke Raad die de juistheid van de informatie nakijkt en waarborgt. De richtlijnen van de Europese Voedselveiligheidsautoriteit (EFSA) en de Nederlandse Gezondheidsraad zijn leidend. De vijf leden van de Wetenschappelijke Raad zijn erkende en gekwalificeerde voedings- of gezondheidsdeskundigen. Hun namen staan op de website. Ze krijgen geen bezoldiging.

Foodwatch was niet present op het congres – Kenniscentrum suiker & voeding heeft de Nederlandse Vereniging van Diëtisten nooit gesponsord - maar insinueert dat elke relatie met de industrie leidt tot onaanvaardbare beïnvloeding. Met als bewijs alleen: “Bedrijven stoppen er simpelweg niet zoveel geld in als dat geen effect heeft”. Dat is al te simpel. Suiker Unie wil als verantwoordelijk producent bijdragen aan het delen van objectieve en erkende kennis over het product suiker. Kenniscentrum suiker & voeding doet niet aan lobby of suikerpromotie. Gedeeld wordt dat te veel suiker één van de oorzaken van welvaartsziekten is en dat minder suikerinname een gezonder voedingspatroon kan opleveren.

Het koolhydratencongres van het Kenniscentrum ging onder andere over low-carb-diëten. Op het congres spraken ook suikercriticus Paul van der Velpen en low-carb-promotor Harriët Verkoelen. Het succes van het congres toont aan dat het een behoefte bij de doelgroep invult. De deelnemende diëtisten trokken zelf hun conclusies. Foodwatch geeft toe: “Harde feitelijke onwaarheden werden vermeden”.

Foodwatch roept diëtisten op “niet meer recht te praten wat krom is”. Maar wat is er “krom” in de adviezen die diëtisten aan hun cliënten geven? De actie laat zien dat Foodwatch weinig respect heeft voor het kritisch oordeelsvermogen van de beroepsgroep.

Het Kenniscentrum doet graag mee aan inhoudelijke discussies over suiker. Maar Foodwatch en Radar hebben inhoudelijk niets in te brengen. Alleen verdachtmaking van de industrie. De industrie deugt niet en daarom alles wat de industrie te melden heeft, zo is de teneur. Wat deugt er dan niet aan onze informatie over suiker? Laat het dáár over gaan! Wij nodigen Foodwatch en Radar uit om aan te geven welke feitelijke onjuistheden kenniscentrum suiker & voeding heeft gecommuniceerd.

Dr. ir. Janine Verheesen, NAV geregistreerd voedingswetenschapper
Directeur kenniscentrum suiker & voeding

 

Informatiemap nu digitaal beschikbaar!

informatiemapBent u diëtist, voedingskundige intermediair of beleidsmaker? Dan biedt de informatiemap van Kenniscentrum suiker & voeding u achtergrondgegevens zoals samenvattingen van wetenschappelijke literatuur, verschillende position papers en factsheets. Abonnees ontvangen enkele keren per jaar digitale updates van (delen van) de inhoud. Bekijk de complete informatiemap op www.suikerwetenschap.nl

 

Abonneer op updates

deel deze pagina