logo KSV groot transparant

 Onderzoek         Contact  FAQ

Foodweken NPO3: Fed Up

Tijdens de NPO 3 Foodweken werd deze week de documentaire “Fed Up” uitgezonden, een Amerikaanse productie waarin o.a. wordt gesuggereerd dat suiker verslavend zou zijn. 

Kenniscentrum suiker & voeding geeft hierop de volgende reactie: 

Fysiologisch gezien bestaat suikerverslaving niet, maar houden van zoete producten wel.

Het lichaam ervaart geen verschil tussen 'geraffineerde' suikers en van nature aanwezige suikers in oa honing, agavesiroop enz. Het eten van veel suiker is gewoontegedrag dat is aangeleerd door conditionering van prikkels die met 'houden van zoet' hebben te maken, niet met de suiker zelf. Suiker heeft niet met verslaving te maken. Bij verslaving is onder andere sprake van een sterk verlangen, ontwenningsverschijnselen en toenemende behoefte. Suiker komt dan ook niet voor op lijsten van middelen en stoffen die (potentieel) verslavend zijn. Teveel snoepen is dus gewoontegedrag dat is aangeleerd.

Wetenschappelijke consensus

Consumptie van suikers (met name de suiker/vet combinatie) stimuleert de beloningscentra in je hersenen door middel van dopamine-afgifte. Deze reactie wordt vaak in relatie gebracht met verslaving en is vanuit dieronderzoek vertaald naar mensen. De misvatting bij velen is echter dat een verhoogde dopamine-afgifte specifiek is voor verslaving. Dopamine-afgifte vindt over het algemeen plaats bij eten dat we smakelijk vinden, bij het zien van een lachend gezicht, het luisteren naar mooie muziek, het hebben van seks, het nemen van een warme douche, etc. Dopamine-afgifte in de hersenen is een normale alledaagse fysiologische reactie en vindt plaats bij allerlei voedingsmiddelen (en is dus niet suiker-specifiek) en tal van activiteiten. De wetenschappelijke consensus is dat een voedingsstof, ingrediënt of additief (met uitzondering van cafeïne) niet verslavend kan zijn. Dit is geconcludeerd door NeuroFAST, een multidisciplinair team met de klinische en biologische expertise van dertien verschillende partners in zeven EU-landen (gefinancierd door de EU) met als doel de hersenmechanismen in relatie tot eetgedrag, verslaving en stress te onderzoeken.

  • Het bovenstaande wordt door prof.dr. Rob Markus, bijzonder hoogleraar Neuropsychologie verder toegelicht in een informatieve filmpje over suiker en verslaving. 

Standpunt Kenniscentrum suiker & voeding

Wij zijn van mening dat suiker past in een gevarieerd voedingspatroon. Maar overconsumptie van suiker is niet goed. Dat geldt voor alle voedingsmiddelen, dus ook voor suiker. Overgewicht en obesitas moeten we met zijn allen terugdringen. Alle calorieën tellen daarbij mee, ook die van suiker. Er zijn volop producten met weinig of vrijwel geen calorieën te koop. De consument kiest zelf en moet daarvoor goede informatie krijgen op de verpakking over de voedingswaarde, de hoeveelheid suikers en de calorieën. Kenniscentrum suiker & voeding is het expertisecentrum dat wordt gefinancierd door Suiker Unie. De professionals die bij het kenniscentrum werken, zijn betrokken bij diverse nationale en internationale overlegorganen en adviescolleges.

 

Informatiemap nu digitaal beschikbaar!

informatiemapBent u diëtist, voedingskundige intermediair of beleidsmaker? Dan biedt de informatiemap van Kenniscentrum suiker & voeding u achtergrondgegevens zoals samenvattingen van wetenschappelijke literatuur, verschillende position papers en factsheets. Abonnees ontvangen enkele keren per jaar digitale updates van (delen van) de inhoud. Bekijk de complete informatiemap op www.suikerwetenschap.nl

 

Abonneer op updates

deel deze pagina