logo KSV groot transparant

 Onderzoek         Contact  FAQ

Uitspraak over verband suiker en kanker sterk genuanceerd

Onlangs publiceerden onderzoekers van het Vlaams Instituut voor Biotechnologie, de Katholieke Universiteit Leuven en Vrije Universiteit Brussel een laboratoriumstudie waarin zij het mechanisme blootleggen van een versnelde suikerafbraak door tumorcellen en hoe dit leidt tot de groei van kanker. Onderzoeker en microbioloog Johan Thevelein, betrokken bij dit onderzoek, beweerde vervolgens in de media dat kankerpatiënten beter op een suikervrij of suikerarm dieet kunnen overgaan. Het onderzoek zelf bevestigt deze uitspraak niet en de bewering is volgens verschillende oncologen voorbarig en ongefundeerd. [In het onderzoek gaat het specifiek om glucose, niet om suiker (sacharose) per sé.]

Ongefundeerde uitspraak

In de Belgische krant De Morgen geven vooraanstaande oncologen een reactie op de aanbeveling van Thevelein. Zij hebben de volgende kritiek:

  • Het is erg voorbarig om resultaten vanuit celbiologisch onderzoek in een laboratorium te generaliseren naar de klinische praktijk. Daarvoor is meer onderzoek nodig. Om iets te kunnen zeggen over het effect van suiker in de voeding van kankerpatiënten zou je de overlevingskansen van twee groepen kankerpatiënten moeten vergelijken, de ene groep met een suikerrijk en de ander met een suikerarm dieet.
  • Kankercellen zijn heel flexibel: als je suikers weg zou nemen van kankercellen gaan deze cellen op zoek naar een andere brandstof, bijvoorbeeld vet. Dit is in eerder onderzoek aangetoond.
  • De behandeling van kankerpatiënten is zwaar. Het is belangrijk dat ze voldoende voedingstoffen (inclusief energie) binnenkrijgen. Door het schrappen van suiker uit hun dieet kan het gevaar bestaan dat de patiënt te veel verzwakt. Dit komt de behandeling niet ten goede.

Lees hier het volledige artikel in De Morgen.

Suikervrij dieet geen zin

Een andere kritische analyse van de uitspraak van de Belgische microbioloog geeft aan dat het suikerverbruik van een tumor zeer klein is (minder dan 2 gram per 100 gram tumorweefsel) in verhouding met de dagelijkse koolhydraatinname (zo’n 250-300 gram per dag) plus de glucose die ons lichaam zelf aanmaakt uit voornamelijk leverglycogeen (zo’n 200 gram per dag, ook met een suikervrij dieet). Voor een kankerpatiënt heeft een suikervrije dieet dus geen enkele zin.

Conclusie

De resultaten van dit onderzoek hebben geleid tot ongefundeerde uitspraken van een van de betrokken onderzoekers, hetgeen veel verwarring schept voor patiënten en consumenten. Het is nooit aangetoond dat een suikerarm of suikervrij dieet heilzaam werkt bij kankerpatiënten. Bovendien geven vooraanstaande oncologen aan dat het schrappen van suiker uit het dieet van patiënten niet effectief is in de behandeling tegen kanker en zelfs risico’s met zich meebrengt.

Informatiemap nu digitaal beschikbaar!

informatiemapBent u diëtist, voedingskundige intermediair of beleidsmaker? Dan biedt de informatiemap van Kenniscentrum suiker & voeding u achtergrondgegevens zoals samenvattingen van wetenschappelijke literatuur, verschillende position papers en factsheets. Abonnees ontvangen enkele keren per jaar digitale updates van (delen van) de inhoud. Bekijk de complete informatiemap op www.suikerwetenschap.nl

 

Abonneer op updates

deel deze pagina