logo kenniscentrumsuikerenvoeding 50jaar website

 Onderzoek         Contact  FAQ

Geen verband inname suikers en diabetes

Er is geen bewijs dat fructosehoudende suikers gerelateerd zijn aan een verhoogd risico op diabetes type 2. Dit blijkt uit een recente meta-analyse van 15 prospectieve cohort studies. 

Deze studies bevatten in totaal 251.261 deelnemers, waar 16.416 gevallen met diabetes type 2 voorkwamen. De onderzoekers vergeleken de hoogste met de laagste innames van fructosehoudende suikers (i.e. totaal suikers, fructose en sacharose). De geïncludeerde studies maakten geen onderscheid tussen van nature aanwezige en toegevoegde suikers. De onderzoekers wilden met deze studie bepalen of het verband tussen suikerhoudende dranken en diabetes type 2 te verklaren is door fructosehoudende suikers. 

Beschermend verband sacharose

Van totaal suikers en fructose hield de inname ervan geen verband met de incidentie (aantal nieuwe gevallen) van diabetes type 2. Voor de inname van sacharose (tafelsuiker; glucose + fructose) werd een ‘beschermend’ verband gevonden: mensen met de hoogste innames van sacharose hadden een lager risico voor diabetes type 2, vergeleken met de groep met de laagste innames (Figuur 1). 

sacharose beschermend verband

Figuur 1. Het verband tussen de inname van sacharose en incidentie van diabetes type 2 (hoogste vs. laagste niveau van inname). 

Omgekeerde richting van het verband

De resultaten van het onderzoek ondersteunen niet de theorie dat het verband tussen suikerhoudende dranken en diabetes gelinkt is via fructosehoudende suikers. De onderzoekers noemen een aantal mogelijke verklaringen voor hun bevindingen:

  • Mensen met een hoog risico op diabetes type 2 vermijden suikers als preventiestrategie.
  • Mensen met een laag risico op diabetes type 2 hebben een hogere inname van suikers uit voedingsmiddelen waarvan geen of een beschermend verband is aangetoond met diabetes type 2 (zoals granen en graanproducten, fruit en fruitproducten, zuivel en zuivelproducten).

Suikerhoudende dranken en diabetes type 2

De onderzoekers bespreken alternatieve verklaringen voor het verband tussen suikerhoudende dranken en diabetes type 2:

  • De energie uit suikerhoudende dranken wordt niet volledig gecompenseerd. Suikers in vloeibare vorm zijn minder verzadigend en bevorderen een overmatige energie-inname. Dit draagt mogelijk bij aan overgewicht en diabetes type 2.
  • Suikerhoudende dranken zijn een ‘marker’ voor een ongezonde leefstijl. Mensen die veel suikerhoudende dranken consumeren, hebben een hogere energie-inname, zijn minder lichamelijk actief en roken meer.

Zwak bewijs

De onderzoekers beoordeelden het bewijs voor totaal suikers en fructose als ‘very low quality’ en van sacharose als ‘low quality’. De reden hiervoor was een aantal beperkingen in de analyses.

Financiering

Het onderzoek is gefinancierd door Canadian Institutes of Health Research en de Calorie Control Council.

Bron

Tsilas et al. Relation of total sugars, fructose and sucrose with incident type 2 diabetes: a systematic review and meta-analysis of prospective cohort studies. CMAJ 2017;20:711-720. 

 

 

Nieuwsbrief: suiker in perspectief

sip43-2

Hier de tweede editie van nummer 43 van ‘Suiker in perspectief’. Nieuw in dit nummer de resultaten van de lang verwachte vijfde Voedselconsumptiepeiling (2012-2016). Het opvallendste resultaat: Nederlanders eten iets gezonder. Maar hoe zit het met de consumptie van koolhydraten en suikers? Zijn we er meer of minder van gaan eten? Lees het antwoord op deze vragen in deze tweede editie! En verder nieuw in dit nummer zijn de reacties van drie diëtisten op de resultaten van de Voedselconsumptiepeiling en de publicatie van het Nationaal Preventieakkoord, dat staatsecretaris Paul Blokhuis op vrijdag 23 november ondertekende. Veel leesplezier.

Nieuwe Infokicks: informatieve filmpjes over suiker

Maakt suiker nu dik of niet? Is suiker verslavend? En waarom zit er eigenlijk suiker in voedingsmiddelen? Om uitleg en antwoord te geven op dergelijke vragen heeft Kenniscentrum suiker & voeding in samenwerking met wetenschappers op dit gebied een vijftal informatieve filmpjes gemaakt.

Bekijk alle infokicks

Informatiemap

informatiemapBent u diëtist, voedingskundige intermediair of beleidsmaker? Dan biedt de informatiemap van Kenniscentrum suiker & voeding u achtergrondgegevens zoals samenvattingen van wetenschappelijke literatuur, verschillende position papers en factsheets. Abonnees ontvangen enkele keren per jaar een update van (delen van) de inhoud.

Vraag gratis aan

deel deze pagina