logo kenniscentrumsuikerenvoeding 50jaar website

 Onderzoek         Contact  FAQ

Geen verband inname suikers en diabetes

Er is geen bewijs dat fructosehoudende suikers gerelateerd zijn aan een verhoogd risico op diabetes type 2. Dit blijkt uit een recente meta-analyse van 15 prospectieve cohort studies. 

Deze studies bevatten in totaal 251.261 deelnemers, waar 16.416 gevallen met diabetes type 2 voorkwamen. De onderzoekers vergeleken de hoogste met de laagste innames van fructosehoudende suikers (i.e. totaal suikers, fructose en sacharose). De geïncludeerde studies maakten geen onderscheid tussen van nature aanwezige en toegevoegde suikers. De onderzoekers wilden met deze studie bepalen of het verband tussen suikerhoudende dranken en diabetes type 2 te verklaren is door fructosehoudende suikers. 

Beschermend verband sacharose

Van totaal suikers en fructose hield de inname ervan geen verband met de incidentie (aantal nieuwe gevallen) van diabetes type 2. Voor de inname van sacharose (tafelsuiker; glucose + fructose) werd een ‘beschermend’ verband gevonden: mensen met de hoogste innames van sacharose hadden een lager risico voor diabetes type 2, vergeleken met de groep met de laagste innames (Figuur 1). 

sacharose beschermend verband

Figuur 1. Het verband tussen de inname van sacharose en incidentie van diabetes type 2 (hoogste vs. laagste niveau van inname). 

Omgekeerde richting van het verband

De resultaten van het onderzoek ondersteunen niet de theorie dat het verband tussen suikerhoudende dranken en diabetes gelinkt is via fructosehoudende suikers. De onderzoekers noemen een aantal mogelijke verklaringen voor hun bevindingen:

  • Mensen met een hoog risico op diabetes type 2 vermijden suikers als preventiestrategie.
  • Mensen met een laag risico op diabetes type 2 hebben een hogere inname van suikers uit voedingsmiddelen waarvan geen of een beschermend verband is aangetoond met diabetes type 2 (zoals granen en graanproducten, fruit en fruitproducten, zuivel en zuivelproducten).

Suikerhoudende dranken en diabetes type 2

De onderzoekers bespreken alternatieve verklaringen voor het verband tussen suikerhoudende dranken en diabetes type 2:

  • De energie uit suikerhoudende dranken wordt niet volledig gecompenseerd. Suikers in vloeibare vorm zijn minder verzadigend en bevorderen een overmatige energie-inname. Dit draagt mogelijk bij aan overgewicht en diabetes type 2.
  • Suikerhoudende dranken zijn een ‘marker’ voor een ongezonde leefstijl. Mensen die veel suikerhoudende dranken consumeren, hebben een hogere energie-inname, zijn minder lichamelijk actief en roken meer.

Zwak bewijs

De onderzoekers beoordeelden het bewijs voor totaal suikers en fructose als ‘very low quality’ en van sacharose als ‘low quality’. De reden hiervoor was een aantal beperkingen in de analyses.

Financiering

Het onderzoek is gefinancierd door Canadian Institutes of Health Research en de Calorie Control Council.

Bron

Tsilas et al. Relation of total sugars, fructose and sucrose with incident type 2 diabetes: a systematic review and meta-analysis of prospective cohort studies. CMAJ 2017;20:711-720. 

 

 

Informatiemap nu digitaal beschikbaar!

informatiemapBent u diëtist, voedingskundige intermediair of beleidsmaker? Dan biedt de informatiemap van Kenniscentrum suiker & voeding u achtergrondgegevens zoals samenvattingen van wetenschappelijke literatuur, verschillende position papers en factsheets. Abonnees ontvangen enkele keren per jaar digitale updates van (delen van) de inhoud. Bekijk de complete informatiemap op www.suikerwetenschap.nl

 

Abonneer op updates

deel deze pagina