logo

 Onderzoek         Contact  FAQ

Foodweken NPO 3: That Sugar Film

Naar aanleiding van de NPO 3 Foodweken zond de zender onlangs ‘That Sugar Film’ uit. Deze documentaire was eerder te zien in de Nederlandse bioscopen en toont hoe Australische acteur Damon Gameau twee maanden lang op een suikerrijk voedingspatroon leeft. Een korte reactie op deze film. 

De film in het kort

Damon Gameau leeft in That Sugar Film voor twee maanden op een suikerrijk voedingspatroon. Dit houdt in: 40 theelepels (160 gram) aan fructose en/of sacharose (suiker). Hij consumeert geen producten als frisdrank, ijs, snoep en koek, waar je suiker in verwacht, maar juist producten als gezoete magere yoghurt, gesuikerde muesli en vruchtensappen. Voor, tijdens en na afloop van het ‘experiment’ worden onder andere zijn lichaamsgewicht, buikomtrek en leverwaarden gemeten. Twee maanden later is Gameau ruim 8 kilo aangekomen.

Meer dan alleen suiker

Het voedingspatroon van Gameau is niet alleen rijk aan suikers, hij eet daarnaast geen groente meer, geen (gezonde) vetten en minder eiwitten. Ook dwingt hij zichzelf zo tot het extreme, dat hij moet overgeven. Het spreekt voor zich dat een dergelijk voedingspatroon ongezond is, dit heeft niet alleen te maken met de grote hoeveelheid suikers.

Dikker met minder calorieën?

Gameau komt in twee maanden tijd ruim 8 kilo aan. Hij zegt echter niet meer calorieën te hebben gegeten dan voorheen, waarschijnlijk zelfs iets minder. Ook zou zijn fysieke activiteit hetzelfde zijn gebleven. Je kunt echter onmogelijk minder energie innemen, net zoveel verbranden en toch ruim 8 kilogram aankomen in twee maanden.

Genoemde innamegegevens zijn onjuist
In de film zegt David Gillepsie (een Australische advocaat en auteur) dat de gemiddelde Australiër 40 theelepels suiker per dag consumeert. Dit is onjuist, want de gemiddelde totale hoeveelheid suikers die Australiërs consumeren is volgens hun officiële nationale voedingsrapport 29 theelepels1. In Nederland consumeert men gemiddeld 30,5 theelepels suikers (alle soorten, zowel toegevoegd als van nature aanwezig)2

Fructose

Gameau zet fructose in de film weg als dé boosdoener. Fructose komt van nature voor in fruit, honing en groente. Daarnaast bestaat kristalsuiker voor 50% uit fructose. Ook de meeste suikersiropen bestaan voor ongeveer de helft uit fructose. Gameau’s leverwaarden (ALAT) verslechterden tijdens het ‘experiment’ en wezen op leververvetting. Daarnaast verhoogde het vetzuurgehalte in zijn bloed. Snelle gewichtstoename zoals bij Gameau gebeurde, zorgt voor negatieve gezondheidseffecten en overgewicht is sterk geassocieerd met niet-alcoholische leververvetting. Wat betreft de gezondheidseffecten van fructose: hier is veel onderzoek naar gedaan. Grote hoeveelheden fructose (meer dan 20 procent van de energie-inname of meer dan 100 gram per dag) kan leiden tot negatieve gezondheidseffecten. Een matige fructoseconsumptie (30-60 gram per dag) past in een gezond voedingspatroon3-5. In Nederland ligt de gemiddelde inname van fructose 49 gram per dag2.

Onze volledige reactie op That Sugar Film hebben wij vorig jaar op onze website geplaatst.

Standpunt Kenniscentrum suiker & voeding

Wij zijn van mening dat suiker past in een gevarieerd voedingspatroon. Maar overconsumptie van suiker is niet goed. Dat geldt voor alle voedingsmiddelen, dus ook voor suiker. Overgewicht en obesitas moeten we met zijn allen terugdringen. Alle calorieën tellen daarbij mee, ook die van suiker. Er zijn volop producten met weinig of vrijwel geen calorieën te koop. De consument kiest zelf en moet daarvoor goede informatie krijgen op de verpakking over de voedingswaarde, de hoeveelheid suikers en de calorieën. Kenniscentrum suiker & voeding is het expertisecentrum dat wordt gefinancierd door Suiker Unie. De professionals die bij het kenniscentrum werken, zijn betrokken bij diverse nationale en internationale overlegorganen en adviescolleges.

Referenties

1. Australian Bureau of Statistics. Australian Health Survey: Nutrition First Results - Foods and Nutrients, 2011-12.

2. Sluik, D., Engelen, A. & Feskens, E. J. M. Suikerconsumptie in Nederland. Resultaten uit de Nederlandse Voedselconsumptiepeiling 2007-2010. (2013). at <http://kenniscentrumsuiker.nl/publicaties/vcp/>

3. Livesey, G. & Taylor, R. Fructose consumption and consequences for glycation, plasma triacylglycerol, and body weight: meta-analyses and meta-regression models of intervention studies. Am J Clin Nutr. 88, 1419–37 (2008).

4. Dolan, L., Potter, S. & Burdock, G. Evidence-based review on the effect of normal dietary consumption of fructose on blood lipids and body weight of overweight and obese individuals. Crit Rev Food Sci Nutr. 50, 889–918 (2010).

5. Dolan, L., Potter, S. & Burdock, G. Evidence-based review on the effect of normal dietary consumption of fructose on development of hyperlipidemia and obesity in healthy, normal weight individuals. Crit Rev Food Sci Nutr. 50, 53–84 (2010).

Nieuwsbrief: suiker in perspectief

sip42

Kinderen is het thema van ‘Suiker in Perspectief’ editie 42. De eerste 1000 dagen van een kind zijn bepalend voor de rest van zijn leven, vertelt prof. dr. Tessa Roseboom. ‘Er is geen gemakkelijke oplossing om de groenteconsumptie van kinderen te verhogen’, aldus onderzoeker Vera van Stokkom (Msc). ‘Maar kindervoorkeuren zijn te veranderen.’ Lees ook de interviews met onder andere dr. ir. Astrid Postma-Smeets over de Schijf van Vijf die jonge kinderen weinig speelruimte biedt en met prof.dr. Cor van Loveren: ‘Ik vind het opvallend dat mondgezondheid bij kinderen in de afgelopen jaren niet beter is geworden.’

Nieuwe Infokicks: informatieve filmpjes over suiker

Maakt suiker nu dik of niet? Is suiker verslavend? En waarom zit er eigenlijk suiker in voedingsmiddelen? Om uitleg en antwoord te geven op dergelijke vragen heeft Kenniscentrum suiker & voeding in samenwerking met wetenschappers op dit gebied een vijftal informatieve filmpjes gemaakt.

Bekijk alle infokicks

Informatiemap

informatiemapBent u diëtist, voedingskundige intermediair of beleidsmaker? Dan biedt de informatiemap van Kenniscentrum suiker & voeding u achtergrondgegevens zoals samenvattingen van wetenschappelijke literatuur, verschillende position papers en factsheets. Abonnees ontvangen enkele keren per jaar een update van (delen van) de inhoud.

Vraag gratis aan

deel deze pagina