logo KSV groot transparant

 Onderzoek         Contact  FAQ

Basterdsuiker krijgt Europese bescherming

Basterdsuiker, een typisch Nederlands product, heeft de Europese bescherming "Gegarandeerde Traditionele Specialiteit" toegekend gekregen.

Dit maakte de Europese Commissie op 6 november 2013 bekend. Hiermee is basterdsuiker het tweede Nederlandse product met een gegarandeerde traditionele specialiteit.

Oerhollands product

In het begin van de 17e eeuw werd basterdsuiker handmatig geproduceerd. Sinds honderd jaar wordt het fabrieksmatig geproduceerd en de productiemethode is sindsdien ongewijzigd. De naam basterdsuiker wordt al van oudsher gebruikt om het product aan te duiden en was vroeger een naproduct –een bastaard- van witsuiker. Door de unieke samenstelling van fijnkorrelige suiker in combinatie met invertsuikerstroop, krijgt het product specifieke bakeigenschappen, zoals bruinkleuring, smaak, structuur en een langere versheid. Er zijn drie soorten basterdsuiker: witte, lichte/gele en donkere/bruine, waarbij aan de laatste twee karamel wordt toegevoegd.

601 driesoortenbasterd

Gegarandeerde Traditionele Specialiteit

Deze toekenning verwijst niet naar de herkomst van een product, maar naar de traditionele productsamenstelling of productiemethode. "Traditioneel" betekent een onveranderd en aantoonbaar gebruik op de EU-markt voor een periode van minimaal 30 jaar.

Informatiemap nu digitaal beschikbaar!

informatiemapBent u diëtist, voedingskundige intermediair of beleidsmaker? Dan biedt de informatiemap van Kenniscentrum suiker & voeding u achtergrondgegevens zoals samenvattingen van wetenschappelijke literatuur, verschillende position papers en factsheets. Abonnees ontvangen enkele keren per jaar digitale updates van (delen van) de inhoud. Bekijk de complete informatiemap op www.suikerwetenschap.nl

 

Abonneer op updates

deel deze pagina