logo KSV groot transparant

 Onderzoek         Contact  FAQ

Steeds meer onderzoekers geïnteresseerd in de rol van suiker

Eén van de voedingsrichtlijnen om het risico op hart- en vaatziekten kleiner te maken is: eet minder verzadigd vet en vervang dat door koolhydraten.

Steeds meer onderzoekers zijn geïnteresseerd in de specifieke rol van koolhydraten, dus ook van suiker. Wat gebeurt er als een deel van die koolhydraten wordt vervangen in de vorm van een hoeveelheid suiker die net zo veel calorieën levert als de voedingsstoffen die ze vervangt? En hoe zit het met het voorkomen of bevorderen van ziektes als metabool syndroom en diabetes type 2? Britse wetenschappers bestudeerden vijfentwintig studies die tot januari 2012 over dat onderwerp waren gepubliceerd.

Uit de analyse van de interventiestudies blijkt dat suikers als vervanging van zetmeel (tot een niveau van 25 energie%, de gemiddelde inname in de meeste bevolkingsgroepen: 15 energie%) geen significant ongunstige effecten heeft op het vet- en koolhydraatmetabolisme van gezonde volwassenen. De Britse onderzoekers vinden dat er onvoldoende betrouwbare gegevens waren om antwoord te geven op de vraag wat er bij die verandering gebeurt met bijvoorbeeld het vet-, glucose- en insulinegehalte in het bloed bij gezonde volwassenen. Ze concluderen dat er grotere interventiestudies nodig zijn, die tenminste enkele maanden duren. Die studies zouden ook breder van opzet moeten zijn, om zo de bewijzen te kunnen leveren waarop nieuw beleid op het gebied van de volksgezondheid kan worden ontwikkeld.

Bron: Sigrid Gibson , Pippa Gunn , Anna Wittekind & Richard Cottrell (2013): The Effects of Sucrose on Metabolic Health: A Systematic Review of Human Intervention Studies in Healthy Adults, Critical Reviews in Food Science and Nutrition, 53:6, 591-614.

Informatiemap nu digitaal beschikbaar!

informatiemapBent u diëtist, voedingskundige intermediair of beleidsmaker? Dan biedt de informatiemap van Kenniscentrum suiker & voeding u achtergrondgegevens zoals samenvattingen van wetenschappelijke literatuur, verschillende position papers en factsheets. Abonnees ontvangen enkele keren per jaar digitale updates van (delen van) de inhoud. Bekijk de complete informatiemap op www.suikerwetenschap.nl

 

Abonneer op updates

deel deze pagina