logo KSV groot transparant

 Onderzoek         Contact  FAQ

Suiker troost baby tijdens inenting

Baby's die kort voor ze worden ingeënt een beetje suikerwater krijgen, huilen minder lang dan baby's die alleen water krijgen. Dat blijkt uit onderzoek van de Cochrane Collaboration, een samenwerking van wetenschappers van naam die werken volgens een omschreven protocol. De uitkomsten van hun reviews worden zelden in twijfel getrokken.

Rustige baby's

Ouders willen hun baby graag troosten bij een pijnlijke vaccinatie met een injectienaald. In de eerste 2 jaar van hun bestaan worden kinderen circa 10 keer gevaccineerd om diverse infectieziekten te voorkomen. Om te onderzoeken wat het effect is van een zoet smakende oplossing die kort voor de inenting aan de baby wordt gegeven, hebben wetenschappers van de Cochrane Collaboration 14 studies, met totaal ruim 1500 zuigelingen (leeftijd 1 maand-1 jaar) die een routinematige inenting of een hielprik kregen, geanalyseerd. Ze komen tot de conclusie dat suiker de baby's tot rust lijkt te brengen, het is onduidelijk of het ook de pijn verlicht.

Advies voor de praktijk

Tegen de BBC zei dr. Mannal Kassab, hoofdonderzoeker van de Cochrane review naar aanleiding van dit onderzoek: 'Alhoewel we niet zeker weten of suikeroplossing de pijn van de naald vermindert, lijken deze uitkomsten hoopgevend.' Er is in de klinische praktijk behoefte om iets te doen aan het bestrijden van de pijn van zuigelingen. Van een beetje suikerwater zijn geen belangrijke bijwerkingen vastgesteld. De conclusie van de auteurs is dat de praktijkmensen zouden moeten overwegen voor deze doelgroep een suikeroplossing te gebruiken.

Bron: Sweet-tasting solutions for needle-related procedural pain in infants one month to one year of age (Review). Kassab M, Foster JP, Foureur M, Fowler C. Cochrane review, prepared and maintained by The Cochrane Collaboration and published in The Cochrane Library 2012, Issue 12 www.thecochranelibrary.com

Informatiemap nu digitaal beschikbaar!

informatiemapBent u diëtist, voedingskundige intermediair of beleidsmaker? Dan biedt de informatiemap van Kenniscentrum suiker & voeding u achtergrondgegevens zoals samenvattingen van wetenschappelijke literatuur, verschillende position papers en factsheets. Abonnees ontvangen enkele keren per jaar digitale updates van (delen van) de inhoud. Bekijk de complete informatiemap op www.suikerwetenschap.nl

 

Abonneer op updates

deel deze pagina