logo KSV groot transparant

 Onderzoek         Contact  FAQ

Nieuwe richtlijn vruchtensappen gepubliceerd

De nieuwe richtlijn 2012/12/EU voor aanpassing van de wet voor vruchtensappen en soortelijke producten werd op 27 april 2012 gepubliceerd en is direct van toepassing.

De aanpassingen betreffen onder andere de aanwezigheid van toegevoegde suikers in vruchtensappen en het gebruik van de claim “zonder toegevoegde suikers” op nectars. 

Aanwezigheid van toegevoegd suiker in vruchtensappen

Het is niet langer toegestaan om aan vruchtensappen suikers, zoals beschreven in het Warenwetbesluit Suikers en/of fructosestroop, toe te voegen. In de praktijk worden suikers vaak al niet meer aan vruchtensappen toegevoegd. Dit wordt op het etiket vermeld door middel van de claim “zonder toegevoegde suikers”. Nu besloten is dat alle vruchtensappen geen toegevoegde suikers meer mogen bevatten, is deze vermelding misleidend voor de consument en daarom niet meer toegestaan. Om dit de consument uit te leggen mag tot 28 oktober 2016 vermeld worden op het etiket dat “vanaf 28 oktober 2015 bevatten vruchtensappen geen toegevoegde suikers”. Dit dient in hetzelfde gezichtsveld te worden vermeld als de naam van het product (de vruchtensap).  Vruchtensappen met toegevoegde suikers mogen nog tot 28 oktober 2015 verkocht worden.

Claim “zonder toegevoegde suiker” op nectars

Op vruchtennectars mag de claim "zonder toegevoegde suikers" alleen nog maar worden vermeld als aan de voorwaarden wordt voldaan. De voorwaarden voor het gebruik van deze claim zijn aangepast aan de voorwaarden zoals beschreven in de bijlage van de claimsverordening (EG) nr. 1924/2006. Dit betekent dat aan het product met deze claim geen mono- en disachariden of andere vanwege hun zoetkracht gebruikte levensmiddelen mogen zijn toegevoegd. Wanneer suikers van nature aanwezig zijn in de vruchtennectar, moet op de verpakking worden vermeld "bevat van nature aanwezige suikers".

Lees de nieuwe richtlijn hier.

Informatiemap nu digitaal beschikbaar!

informatiemapBent u diëtist, voedingskundige intermediair of beleidsmaker? Dan biedt de informatiemap van Kenniscentrum suiker & voeding u achtergrondgegevens zoals samenvattingen van wetenschappelijke literatuur, verschillende position papers en factsheets. Abonnees ontvangen enkele keren per jaar digitale updates van (delen van) de inhoud. Bekijk de complete informatiemap op www.suikerwetenschap.nl

 

Abonneer op updates

deel deze pagina