logo kenniscentrumsuikerenvoeding 50jaar website

 Onderzoek         Contact  FAQ

Maakt suiker ons dom?

Op dit moment circuleren op het internet diverse berichten over dit onderwerp. Er is echter geen gegronde wetenschappelijke onderbouwing voor ...

Naar aanleiding van een recent gepubliceerde dierstudie in the Journal of Physiology (Agrawal & Gomez-Pinilla, 2012) moeten we nu op internet lezen dat de inname van suiker 'ons dom maakt'. Dat is weer zo'n typisch voorbeeld van volledige misinterpretatie van wetenschappelijke uitkomsten. Los van het feit dat betreffende studie is uitgevoerd bij ratten (en over het algemeen zijn mensen geen ratten), toont deze studie helemaal niet aan dat suikers dom maakt.

Het stuk van Agrawal & Gomez-Pinilla gaat over de negatieve effecten van PUFA (omega-3 vetzuur) deficiënties op het ontstaan van symptomen van het Metabool Syndroom (aandoening die zich o.a. kenmerkt door een ernstige insulineresistentie waarbij ons lichaam/brein zich niet meer voldoende kan adapteren aan plasma glucose en insuline verhogingen). In de studie wordt gekeken of ratjes door een ernstige PUFA deficiëntie symptomen van insuline resistentie kunnen ontwikkelen en hoe daarbij dan de inname van suiker de symptomen kunnen verhogen. Ja, nogal logisch! Stel we geven een patiënt met ernstige diabetes extra veel suikers (zonder extra bijspuiten): concludeert u dan ook dat het eten van suikers ons gek maakt? U begrijpt het al; in ongewone situaties kunnen zelfs gewone producten minder gunstige effecten veroorzaken. Vergelijkbare voorbeelden gaan voor bijna alle normale/gezonde voedingsproducten op: wat te denken van het drinken van melk bij lactose intolerantie, of het eten van pinda's bij een ernstige anafylactische voedingsallergie?

Het vergt intensieve wetenschappelijke scholing, ervaring en een 'open vizier' om uitkomsten van wetenschappelijke studies op juistheid te kunnen beoordelen. Daarbij zullen we onze conclusies louter moeten baseren op gemiddelde uitkomsten van alle relevante methodologisch correct uitgevoerde studies (meta-analyse). Als we dat doen dan zien we dat er geen voldoende wetenschappelijke onderbouwing bestaat voor de suggestie dat voedingsproducten of diëten van invloed zijn op onze intelligentie. Suikers maken net zo min dom als internet dat doet: het is een kwestie van het juist kunnen/willen interpreteren en relativeren van alle informatie die op ons afkomt.

Dr CR Markus
Associate Professor Neuropsychology
Maastricht University
Faculty of Psychology & Neuroscience

Bron: R. Agrawal, F. Gomez-Pinilla. 'Metabolic Syndrome' in the brain: Deficiency in omega-3-fatty acid exacerbates dysfunctions in insulin receptor signaling and cognition. The Journal of Physiology, 2012; 590 (10): 248

 

Informatiemap nu digitaal beschikbaar!

informatiemapBent u diëtist, voedingskundige intermediair of beleidsmaker? Dan biedt de informatiemap van Kenniscentrum suiker & voeding u achtergrondgegevens zoals samenvattingen van wetenschappelijke literatuur, verschillende position papers en factsheets. Abonnees ontvangen enkele keren per jaar digitale updates van (delen van) de inhoud. Bekijk de complete informatiemap op www.suikerwetenschap.nl

 

Abonneer op updates

deel deze pagina